KAKO DA SAMI OČISTITE KLIMA UREĐAJ: Treba vam samo 15 minuta da osvežite vazduh u domu

Proleće je idealno vreme za čišćenje prostora, ali nemojte da zaboravite ni lima uređaj, naročito ako ste ga koristili tokom zime. Biće vam potrebno samo 15 minuta da skinete svu prašinu.

Foto: Shutterstock

Čišćenje električnih uređaja ume da bude izazovno, pa mnogi ne znaju odakle za počnu. Kada je klima u pitanju, unutrašnjost deluje nepristupačno, ali najvažnije je da doprete do tih delova i temeljno ih operete, kako ne biste rizikovali da se bakterije i prljavština prošire po prostoriji. Ispratite nekoliko jednostavnih koraka:

  • Obrišite prašinu spolja, naročito na gornjem delu koji je do plafona. Koristite vlažnu krpu, kako se prašina ne bi razletela. 
  • Skinite poklopac sa prednje strane (većina uređaja ima ispupčene delove sa strane za lakše otvaranje). 
  • Izvucite oba plastična filtera i odložite ih sa strane, a unutrašnjost klime očistite vlažnom krpom. Pređite nekoliko puta, da biste bili sigurni da ste uklonili svu prljavštinu
  • Usisajte filtere, a onda ih potopite u vodu i očistite sunđerom i deterdžentom za pranje sudova. Možete da koristite i druga sredstva poput sode bikarbone, ali važno je da budete sigurni da se nakon pranja prašina više ne nalazi unutar mrežice. 
  • Pokupite višak vode peškirom a zatim sačekajte još malo da se filteri osuše. 
  • Vratite ih na mesto i ponovo prebrišite klimu spolja, a naročito obratite pažnju na krilca. 

Pogledajte kako da očistite klima uređaj sami, na jednostavan način. 

This browser does not support the video element.

Čišćenje klima   tiktok/@that_cleaningguy

Da biste bili sigurni da je klima spremna za sezonu, pozovite servisera da bi proverio količinu freona i da li je sve u redu sa spoljnim delovima. Takođe, on može da izvrši dubinsko čišćenje klime, koje je takođe veoma važan korak kod održavanja uređaja. Redovnim čišćenjem možete da joj produžite vek trajanja i sprečite kvarove, a i vazduh u prostoriji će biti znatno čistiji.

Pročitajte i kako da vratite slavinama bleštavi sjaj.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Kako skinuti fleke sa belog dušeka  Instagram/superemedios

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.