Priprema:
Prosejati brašno, dodati so, šećer, kukuruzno brašno, suvi kvasac, izmešati sve zajedno.
Mleko ili mlaćenicu zagrejati da bude toplo ali ne i vruće i sipati u brašno, dodati jedno jaje, koje ste prethodno blago umutili viljuškom, kao i otopljen i prohlađen puter.
Zamesiti testo i dobro ga izraditi, dodajući brašno po potrebi, tako da bude glatko i ne lepi se za ruke.
Oblikovati umešene testo u kuglu, premazati sa malo ulja i vratiti u vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.
Pleh prekriti pek papirom i ređati kifle sa malim razmakom. Pokriti i ostaviti da se testo podigne još jednom.
Kifle će toliko narasti da će biti slepljene jedna pored druge, ako ne volite da su vam takve, onda pripremite dva pleha.
Narasle kifle premažite umućenim jajetom sa nekoliko kapi vode ili mleka, pospite semenkama po izboru i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C bez ventilatora oko 25 do 30 minuta ili dok vam lepo ne porumene.
Ispečene kifle treba prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade.
Poslužiti tople sa jogurtom ili kefirom.
Odlične su i sledećeg dana, samo se moraju kratko zagrejati.
Recept: Zorica Pavlović
Izvor: Pomoravka