- Sastojci:
- 2 kg trešanja
- 200 g šećera
- sok od 1 većeg limuna
- 100 ml soka od jabuka
Priprema:
Trešnje oprati i izvaditi im koštice.
U veću šerpu staviti trešnje, šećer, limunov sok i sok od jabuka i pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati dok trešnje ne počnu da se raspadaju od kuvanja.
Skloniti sa ringle i štapnim mikserom smrviti a ko voli može i da ostavi da ima po malo većih delova voća.
Vratiti na ringlu i kuvati na malo jačoj vatri desetak minuta, tokom tog kuvanja počeće da se zgušnjava.
Smanjite temperaturu i kuvati još 15 minuta, za to vreme biće dosta gušći.
Pazite, ovo nije onaj gusti džem jer šteta je kuvati voće do besvesti.
Tegle operite u vreloj vodi sa sapunicom, dobro ih isprati i tako mokre staviti u rernu da se osuše. (Ovo uradite kad stavite džem da kuvate da ima dovoljno vremena da se osuše i dobro zagreju.)
Vruć džem sipajte u vruće tegle, zatvorite ih poklopcima i vratite nazad u vruću rernu.
Ostaviti ih pola sata.
Izvaditi iz rerne, staviti ih u neko staro ćebe, zaviti i ostaviti da se potpuno ohlade.
Čuvati u špajzu.
Recept: Zorica Pavlović
Izvor: Pomoravka