Azijska kuhinja može se lako prilagoditi našem ukusu, naročito ako uživate u pikantnoj, lepo začinjenoj hrani, piše Lepa & Srećna.
- Sastojci:
- 1 glavica luka
- 500 gr pečuraka
- 1-2 ljute papričice
- 50 ml soja sosa
- 4 kašike vinskog sirćeta
- 300 gr nudli ili špageta
- zeleno povrće ili začinske trave po izboru
- susam
- susamovo ulje
- so i biber
Priprema:
Zagrejte ulju u šerpi sa dubokim dnom pa prodinstajte očišćen i sitno naseckan luk.
Posolite i pobiberite pa dodajte očišćene i naseckane pečurke.
Dodajte jednu seckanu papričicu i pečurke i dinstajte ih u sopstvenom soku dok ne omekšaju, petnaestak minuta. Sačekajte da tečnost potpuno ispari a pečurke dobiju tamnu smeđu nijansu.
Sipajte soja sos i sirće, pa nalijte oko litar i po vode.
Neka polako provri pa posolite i pobiberite.
Kuvajte na tihoj vatri da se svi ukusi sjedine petnaestak minuta.
U međuvremenu, skuvajte nudle u velikoj šerpi punoj posoljene vode i dobro ih ocedite.
Zeleno povrće po želji (blitvu, spanać, mlad kupus) možete da kratko obarite na pari ili da upržite na malo ulja - kako vi volite.
Dodajte nudle u čorbu, ostavite da kratko postoji pa servirajte u činijicama i dodajte zeleno povrće ili začinsko bilje po želji. Pospite susamom i dodajte ljutu papričicu po ukusu.
Napomene: ako nemate svežu, slobodno upotrebite alevu papriku ili još bolje, ljutu tucanu. Takođe, u originalnom receptu se koristi pirinčano sirće, ali lepo će ga zameniti i vinsko ili jabukovo - po želji. Umesto nudli, možete upotrebiti i drugu vrstu testenine.
Recept: Kuvarica Kika
Izvor: Lepa & Srećna