Priprema:
U šerpu sipati grašak - može i zamrznut ili iz konzerve. Dodati naseckanu šargarepu - skratićete postupak ako koristite sušeno ili zamrznuto povrće (može i mešavina sa paškanatom, kao i malo sušenog luka, iz prodavnice zdrave hrane).
Skuvati da grašak bude mekan, pa začiniti i dodati mirođiju.
Sada napravite "podmet" ili hladnu zapršku: rastvorite brašno u malo hladne vode, neprestano muteći da se ne stvore grudvice. Sipajte u grašak da dobijete gušću čorbu.
Napomena: ukoliko želite hranljivije jelo, možete dodati kockice krompira i skuvati sa graškom.
Za dane kad ne postite, dodajte knedle od griza i jajeta - umutite belance pa dodajte žumance i posolite mešavinu, pa polako dodajte griz. Kad dobijete gustu masu, ostavite da malo postoji, pa vadite kašičicom knedlice i spuštate u vrijući grašak.
Takođe, kad ne postite, možete čorbasti grašak preliti i maslinovim uljem kad ga servirate.
Ako pripremate čorbast grašak kao prilog, odlično ide uz pržena jaja ili najjednostavnije šnicle.
Izvor: Lepa & Srećna