TELEĆA ČORBA NA STARINSKI NAČIN: tradicionalni srpski specijalitet (RECEPT)

Čorba je najzasitnije toplo predjelo - teleća čorba je pravi specijalitet koji svaka domaćica treba da ume da skuva.

Foto: Shutterstock
  • Sastojci:
  • 500 g telećeg ribića
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 krompira
  • 1 koren peršuna
  • 1 mali celer
  • 2 šargarepe
  • 2 kašike brašna
  • 1 kocka juneće supe
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 1 žumance
  • peršunov list
  • biber
  • so

Priprema:

Crni luk sitno iseckati. Povrće očistiti i iseckati na kockice. Meso takođe iseći na kockice.

Zagrejati malo ulja i izdinstati iseckan crni luk da postane staklast. Dodati iseckano meso i dinstati da promeni boju.

Zatim dodati povrće, kratko propržiti i sipati malo vode. Dodati kocku supe, biber i alevu papriku, promešati i dinstati na umerenoj temperaturi.

Kada meso bude napola gotovo, sipati vodu i kuvati na tihoj vatri dok povrće i meso ne omekša.

Na kašici ulja ispržiti brašno vodeći računa da ne porumeni. Sipati malo supe i umešati u čorbu. Kuvati nekoliko minuta da se čorba blago zgusne.

Umutiti pavlaku i žumance i u mlazu sipati u čorbu, neprestano mešajući. Posuti seckanim peršunom, poklopiti i odmah skloniti sa šporeta. Ostaviti da odstoji desetak minuta pre služenja.

Izvor: Južna Srbija