Ako želite da hleb zamrznete na kraće od tri nedelje, najbolje je da ga umotate u plastičnu foliju i stavite direktno u zamrzivač, piše Lepa & Srećna.
Važno je da hleb bude potpuno hladan (ovo se odnosi na hleb koji ispečete sami kod kuće).
Ako ste kupili hleb upakovan u radnji, slobodno ga stavite u toj istoj kesi u zamrzivač.
Plastična kesa ili folija služi da održi hleb zaštićen na nekoliko nedelja.
Ako želite da zamrznete hleb na duže od par nedelja, neophodno je da umotate tako spremljenu veknu u još jednu foliju i da je veoma čvrsto zatvorite (najbolje da vakuumirate).
Zamrznut hleb se mora upotrebiti u roku kraćem od šest meseci pa zato obavezno napišite datum zamrzavanja na pakovanju.
Kad odmrzavate hleb, jednostavno uveče ostavite celu veknu u frižider i ona će biti sutra odmrznuta i spremna za upotrebu.
Ako ste zamrzli pojedinačne kriške, svaku stavite u toster i one će se odrmznuti i ispeći za kratko vremena.
Ako niste sigurni koliko će vam vremena trebati da potrošite veknu hleba, uvek je bolje da zamrznete pojedinačne kriške.
Isto pravilo važi i za kifle ili zemičke.
Ne zaboravite da hleb možete da sačuvate i u obliku krutona ili prezli. Ako ih budete čuvali na hladnom i suvom mestu, mogu da vam traju dosta dugo.
Izvor: Lepa & Srećna