- Sastojci:
- Za koru:
- 4 jaja
- 4 kašike šećera
- 2 kašike vrele vode
- 4 kašike brašna
- 2 kašike kakao praha
- 1 kesica praška za pecivo
- Za preliv:
- 1 dcl soka od višnje
- po želji malo ruma
- Fil:
- 750 ml slatke pavlake
- 500 gr višanja
- 200 gr čokolade za kuvanje
- Glazura:
- 100 gr čokolade
- 20 gr maslaca
- 1 dcl slatke pavlake
Priprema:
Jaja umutite sa šećerom da smesa bude penasta.
Dodajte vrelu vodu, kakao i prašak za pecivo pomešajte sa prosejanim brašnom i dodajte u umućena jaja.
Špatulom smesu lagano izmešajte da se ujednači i da nema grudvica.
Smesu sipajte u kalup obložen pek-papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni oko 15-20 minuta. Proverite čačkalicom da li je kora pečena.
Pečenu koru izvadite iz rerne i ostavite je sa strane da se ohladi.
Sklonite pek-papiri vratite nazad u isti kalup u kojem ste je i pekli.
Koru poprskajte sokom od višanja u koji ste dodali malo ruma.
Fil:
Slatku pavlaku zagrejte do ključanja - ne sme da provri - i u vrelu dodajte izlomljenu čokoladu za kuvanje.
Mešajte lagano da se čokolada otopi i smesa ujednači.
Sklonite sa vatre i ostavite u frižideru na nekoliko sati da se fil skroz ohladi i zgusne.
Izvadite fil iz frižidera i mikserom umutite da dobijete gustu čvrstu kremu.
Pred kraj mućenja dodajte želatin koji ste pripremili po uputstvu sa kesice. Mutite još dva-tri minuta i fil je spreman.
Filovanje:
Koru ste pripremili i prelili sokom od višanja, preko kore ravnomerno očišćene višnje, preko višanja umućeni ganaž krem i na kraju prelijte tortu glazurom.
Glazura: slatku pavlaku zagrejte, dodajte maslac i izlomljene kockice čokolade, sve izmešajte da se čokolada otopi i smesa ujenači, tako vruću glazuru prelijte preko torte.
Glazuru preko torte sipajte polako u mlazu da obuhvatite svaki deo da se čokolada podjednako razlije po torti. Tortu ostavite u frižideru. Najbolje bi bilo da je pripremite dan ranije pre služenja.
Izvor: Šoljica kafe