MAĐARSKA TORTA OD ČOKOLADE SA VIŠNJAMA: bogata torta za rođendane i slavlja (RECEPT)

Foto: Shutterstock
  • Sastojci:
  • Za koru:
  • 4 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 2 kašike vrele vode
  • 4 kašike brašna
  • 2 kašike kakao praha
  • 1 kesica praška za pecivo
  • Za preliv:
  • 1 dcl soka od višnje
  • po želji malo ruma
  • Fil:
  • 750 ml slatke pavlake
  • 500 gr višanja
  • 200 gr čokolade za kuvanje
  • Glazura:
  • 100 gr čokolade
  • 20 gr maslaca
  • 1 dcl slatke pavlake

Priprema:

Jaja umutite sa šećerom da smesa bude penasta.

Dodajte vrelu vodu, kakao i prašak za pecivo pomešajte sa prosejanim brašnom i dodajte u umućena jaja.

Špatulom smesu lagano izmešajte da se ujednači i da nema grudvica.

Smesu sipajte u kalup obložen pek-papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni oko 15-20 minuta. Proverite čačkalicom da li je kora pečena.

Pečenu koru izvadite iz rerne i ostavite je sa strane da se ohladi.

Sklonite pek-papiri vratite nazad u isti kalup u kojem ste je i pekli.

Koru poprskajte sokom od višanja u koji ste dodali malo ruma.

Fil:

Slatku pavlaku zagrejte do ključanja - ne sme da provri - i u vrelu dodajte izlomljenu čokoladu za kuvanje.

Mešajte lagano da se čokolada otopi i smesa ujednači.

Sklonite sa vatre i ostavite u frižideru na nekoliko sati da se fil skroz ohladi i zgusne.

Izvadite fil iz frižidera i mikserom umutite da dobijete gustu čvrstu kremu.

Pred kraj mućenja dodajte želatin koji ste pripremili po uputstvu sa kesice. Mutite još dva-tri minuta i fil je spreman.

Filovanje:

Koru ste pripremili i prelili sokom od višanja, preko kore ravnomerno očišćene višnje, preko višanja umućeni ganaž krem i na kraju prelijte tortu glazurom.

Glazura: slatku pavlaku zagrejte, dodajte maslac i izlomljene kockice čokolade, sve izmešajte da se čokolada otopi i smesa ujenači, tako vruću glazuru prelijte preko torte.

Glazuru preko torte sipajte polako u mlazu da obuhvatite svaki deo da se čokolada podjednako razlije po torti. Tortu ostavite u frižideru. Najbolje bi bilo da je pripremite dan ranije pre služenja.

Izvor: Šoljica kafe