Ukusan sos daje poseban šmek pilećem belom mesu, piše Lepa & Srećna.
- Sastojci:
- 2 pileća bela mesa
- 2 kašike brašna
- 50 gr putera
- 100 ml belog vina
- 1 limun
- 1 kašičica kapara
- svež peršun
- so i biber
Priprema:
Očistite belo meso od kostiju i kožice pa podelite na deblje kriške.
Izmešajte brašno, so i biber i svaku krišku uvaljajte u tu mešavinu. Otresite višak brašna.
Otopite puter u tiganju na srednjoj vatri i pažljivo spustite piletinu u vruć puter.
Pržite desetak minuta i pažljivo okrećite parčiće tako da lepo požute sa svih strana. Podešavajte vatru da ne izgore.
Kad bude pržena, izvadite piletinu iz tiganja u topao tanjir, pokrijte dobro aluminijumskom folijom i držite na toplom.
Sad sipajte belo vino u tiganj i "deglazirajte ga" - pustite da tečnost rastvori sve što je ostalo, neprekidno je mešajući
Iscedite limun i procedite sok da nema koštica pa sipajte u sos, polako mešajući da se zgusne desetak minuta.
Iseckajte kapare ako su krupniji, a ako su sitniji, samo dodajte u sos.
Servirajte piletinu i prelijte je sosom pa ukrasite seckanim peršunom.
Recept: Kuvarica Kika
Izvor: Lepa & Srećna