- Sastojci:
- 60 gr putera
- 150 gr prah šećera
- 60 gr susamovog ulja
- 2 jajeta
- 300 gr brašna
- 30 gr mleka u prahu
- 20 gr kakao praha
- malo soli
- 1 kašičica sode bikarbone
- 180 gr mlečne čokolade
- 200 ml mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/2 kašičice ekstrakta badema
- Za fil:
- 320 gr mlečne čokolade
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- na vrh noža soli
- 200 ml slatke pavlake za šlag
Priprema:
Ugrejte rernu na 180C stepeni.
Podmažite puterom 2 okrugla kalupa za tortu (prečnika 20 - 25 cm) i poprašite ih brašnom.
Umutite puter sa šećerom, uljem i jajima dok se sve dobro ne sjedini.
U činiji izmešajte prosejano brašno, mleko u prahu, kakao, sodu bikarbonu i so.
U mešavinu s puterom dodajte brašno, otopljenu čokoladu, pola mleka i ekstrakte.
Mutite dok se sjedini, pa smanjite brzinu miksera i polako dodajte ostatak mleka.
Podelite testo u dva pleha i pecite 20 do 25 minuta (proverite čačkalicom da li je pečeno).
Ostavite da se ohladi.
Za fil, iseckajte čokoladu, dodajte so i vanilu. Ugrejte pavlaku ali pazite da ne provri.
Prelijte je preko čokolade i mešajte sve dok se ne otopi.
Kad dobijete glatku mešavinu bez grudvica, stavite u frižider i neka stoji sat vremena.
Mutite ohlađenu smesu mikserom dok ne postane penasta (oko 3 minuta).
Odmah filujte tortu i premažite je odozgo.
Ukrasite po želji.
Izvor: Lepa&Srećna