- Sastojci:
- 15 jaja
- 200 gr čokolade rendane
- 100 gr kokosa
- 200 gr oraha ( ili lesnika) mlevnih
- 8 kaš brašna
- 1l mleka
- 1 margarin
- 100 gr šećera u pahu
- 30 kašika šećera
- 3 kesice vanil šećera
- 1 kesica praska za pecivo
- 300 gr šlaga
Priprema:
Prva kora: u posudi za mućenje izmutimo 5 belanaca u šam, dodamo 5 kašika šećera kad se šećer istopi dodamo 100 gr rendane čokolade, kašiku brašna i kašičicu praška za pecivo pečemo koru na 200C 15-ak minuta. Izvadimo da se ohladi.
Druga kora: u posudi za mućenje izmutimo 5 belanaca, u šam dodamo 5 kašika šećera kad se šećer istopi dodamo 100 gr kokosa, kašiku brašna i kašičicu praška za pecivo pečemo koru na 200C 15-ak minuta. Izvadimo da se ohladi.
Treća kora: u posudi za mućenje izmutimo 5 belanaca u šam, dodamo 5 kašika šećera kad se šećer istopi dodamo 100 gr oraha ili lešnika, kašiku brašna i kašičicu praška za pecivo pečemo koru na 200C 15-ak minuta. Izvadimo da se ohladi.
Fil: Izmutimo 15 žumanaca sa 15 kašika šećera 200ml mleka i 5 kašika brašna. U šerpu stavimo preostalo mleko da provri, u to dodamo smesu od žumanaca i kuvamo par minuta dok ne dobije potrebnu gustunu. Skinemo sa šporeta i ohladimo. Umutimo margarin sa šećerom u pahu i sjedino sa hladnim filom. Fil podelimo na 3 dela. U prvi deo dodamo izrendanu čokoladu, drugi ostavimo žut a u treći deo dodamo orahe ili lešnike.
Slaganje torte: Kora od čokolade fil od oraha+kora od kokosa žuti fil+kora od oraha fil od čokolade.
Tortu ukrasimo šlagom.
Recept: Jelena Rudnik
Tekst: Coolinarika