NIŠKE PENJURLIJE ZA NAJLEPŠI DORUČAK: bogatije od svakog bureka i pite sa sirom (RECEPT)

Foto: Shutterstock / Ilustracija
  • Sastojci:
  • 1 kg mekog brašna tip 400
  • 1 pakovanje svežeg kvasca (40 g)
  • 600 ml mleka
  • 1 kašičica soli
  • 2 jajeta
  • 300 g feta sira
  • 100 g otopljenog margarina

Priprema:

Kvasac sa jednom kašikom brašna rastopiti u mleku i ostaviti malo da nadođe.

Kada je nadošao kvasac dodati ostatak brašna, so, mleko i zamesiti testo.

Testo treba da bude kao za kiflice, možda za nijansu mekše.

Ostaviti da nadođe oko 40 minuta.

Umutiti jaja, u to dodati izgnječen feta sir, to je fil.

Kada je testo nadoslo razvući ga oklagijom na debljinu jednog prsta i seći pravougaonike.

Puniti svaki pravougaonik filom, uvijati kao rolnu ali ne zatvarati krajeve.

Ređati u margarinom premazan pleh, gde počinje jedan kraj tu nastavljati drugi i tako sve dok ima testa i materijala u krug.

Odozgo premazati ostatkom fila i svaku rolnu premazati otopljenim margarinom.

Ostaviti još malo da naraste. Peći na 200 C, oko 40 minuta tj. dok ne porumene.

Izvor: Recepti