- Sastojci:
- 1 veća jabuka
- 3 jajeta
- 150 g šećera
- 1 čaša jogurta
- 1 dl ulja
- 220 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 šaka suvog grožđa
- 1 kašičica cimeta
Priprema:
Jabuku oljuštiti i iseckati na kockice. Mikserom mutiti jaja sa šećerom dok se ne dobije svetla penasta masa, dodati jogurt i ulje, brašno sa praškom za pecivo.
Sve dobro izmešati. Dodati suvo grožđe, prethodno potopljeno u toploj vodi ili malo ruma i cimet.
Grožđe pre upotrebe osušiti. Na kraju dodati kockice jabuke.
Kalup za kuglof, promera 18 cm, mora biti dobro podmazan rastopljenom masnoćom i posut prezlom.
Pećnicu zagrejati na 175ºC. Kuglof peći oko 50 minuta.
Pečeni kuglof ostaviti u modli oko 10-15 minuta.
Prevrnuti na tacnu, preliti karamelizovanim šećerom i ukrasiti tankim kriškama jabuke ili čokoladom, a ko voli, može dodati mlevene ili seckane orahe.
Savet: ovaj kuglof je odličan kao osveženje i može se poslužiti uz kafu ili sok.
Izvor: Recepti