ATOMSKA PITA SA JABUKAMA BEZ KORA: bez mešenja, lepša od lenje pite (RECEPT)

Ako ispečete atomsku pitu s jabukama u okruglom plehu, slobodno je poslužite umesto torte - sa malo umućenog šlaga ili čak sa sladoledom!

Foto: Shutterstock
  • Sastojci:
  • 300 ml brašna
  • 300 ml šećera
  • 300 ml pšeničnog griza
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 1,5 kg oljuštenih i narendanih jabuka 
  • cimet (po želji)
  • 2 vanilin šećera 
  • 2 jaja
  • 100 ml ulja
  • 250 ml mleka

Priprema:

Jabuke oljuštiti i narendati, a ako su jako kisele staviti šećera po želji i vanilin šećer svakako. Ako su preslatke, dodati sok od jednog limuna. Za ovaj kolač je veoma važno da su jabuke sočne jer će se jedino tako suvi sastojci dovoljno "napiti" tečnosti prilikom pečenja.

Jabuke se, dakle, ne smeju cediti i poželjno je da su što sočnije. Ako primetite da su suve (što zavisi od vrste jabuka), dodajte im 200 ml voćnog soka od narandže. Još je jedan način da doskočite suvoći jabuka: naribane i pošećerene ostavite da malo duže stoji (oko 1/2 sata) jer će tada pustiti sok.

Suve sastojke dobro promešajte varjačom u posebnoj posudi, pa dobijenu smesu podelite u tri dela.

U pleh premazan maslacom ili margarinom sipajte rukom trećinu brašnaste smese. Na to ravnomerno rasporedite polovinu naribanih jabuka.

Zatim posipati opet drugom trećinom suhe smjese, pa po njoj rasporediti drugu polovicu naribanih jabuka.

Završiti suvim posipom.

Žicom umutite jaja, mleko i ulje pa tom tečnošću prelijte površinu kolača. Viljuškom ili nožem bockajte površinu kolača kako bi se tečnost ravnomernije raspodelila unutar kolača. Primetićete kako se povremeno izlazi vazduh u mehurićima, pa zato bockajte sve dok se kompletna smesa ne napije tečnošću.

Peći u rerni na 180℃ 45-50 min.

Ohladiti i iseći na kocke.

Izvor: Reci peci

KOLAČI SA JABUKAMA