- Za testo:
- 4 jajeta
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 1 šoljica (50 ml) ulja
- 1/2 šoljice vode
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kašike kakao praha
- Sirup:
- 150 g šećera
- 130 ml vode
- 1 kesica čaja od nane
- Krem:
- 1 l mleka
- 150 g gustina
- 250 g šećera
- 3 kesice vanilin šećera
- 250 g margarina
- 3 pakovanja pepermint bombona
- 200 ml slatke pavlake
- Glazura:
- 200 g čokolade
- 100 ml ulja
Testo: Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca umutiti u čvrsti šam, uz postepeno dodavanje šećera. Dodati žumanca i mutiti da masa postane penasta. Zatim dodati ulje, vodu i brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakaom. Mikserom mutiti da se masa sjedini. Sipati u podmazan pleh, i peći u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni.
Sirup: Šećer preliti vodom i staviti na šporet da proključa. Kuvati 2-3 minuta. Skloniti sa šporeta i dodati kesicu čaja od nane. Poklopiti i ostaviti da odstoji 10 minuta.
Pečen kolač ohladiti, pa ga preliti sa vrućim sirupom ( kome je uklonjena kesica čaja).
Krem: Od litra mleka odvojiti 200ml da bi se razmutio gustin, a u ostalo mleko dodati pepermint bombone, šećer i vanilin šećer, pa staviti na vatru.
Mešati dok se bombone ne rastope.
Kad mleko proključa, dodati razmućeni gustin i skuvati krem.
Ostaviti da se ohladi. U ohlađeni krem dodati penasto umućeni margarin.
Mikserom umutiti masu da postane kremasta.
Na kraju dodati umućenu slatku pavlaku i kašikom sve sjediniti.
Krem sipati preko natopljenog testa i poravnati ga.
Glazura: Na laganoj vatri otopiti čokoladu sa uljem.
Kada se otopi, skloniti sa vatre i, posle minut, dva, preliti preko krema.
Kolač ostaviti u frižider da se stegne.
Izvor: Ringeraja