Ishrana Novaka Đokovića je uvek zanimljiva tema, ne samo kod nas već i u celom svetu. Najbolji teniser planete odbija da se svrstava u vegane ili vegetarijance, ali uvek naglašava da su se njegovo zdravlje i kondicija drastično popravili kad je prestao da jede meso.
Jelena Đoković se trudi da i deci obezbedi zdrave obroke, pa je i sama završila kurs iz nutricionizma. Povremeno objavljuje i recepte, a oni su svima dobrodošli u vreme posta.
Kinoa sa povrćem
Kinou možete da pripremate kao pirinač. Najbolje je da je malo isperete i potopite pre kuvanja, a zatim stavite vodu da prokuva, dodajte kinou i kuvajte na tihoj vatri dok ne omekša.
Razmera je oko dve šolje vode na jednu šolju kinoe, a kuvanje traje kraće - petnaestak minuta.
Možete je služiti za bilo koji obrok - za doručak dodajte seckano voće, za ručak ubacite sastojke za salatu ili pilav a uveče je najbolje da je pomešate sa malo seckane ili propržene šargarepe i začinite po ukusu.
Evo jedne ideje za recept:
- 2 šolje kuvane kinoe
- 1 šolja rendane šargarepe
- 1 glavica crvenog luka
- 1 žuta paprika
- 1 veza peršuna
- jabukovo sirće
- maslinovo ulje
- so i biber
Priprema: Kinou potopite oko pola sata pa je skuvajte. Narendajte šargarepu i sitno iseckajte luk i papriku. Pomešajte sve sastojke, začinite po ukusu i služite blago rashlađeno.
Testenina sa pesto sosom
Sastojci:
- 2 veze svežeg bosiljka
- 100 g pinjola (isprobajte i varijantu s bademom)
- malo maslinovog ulja
- testenina
Priprema: Testeninu skuvajte u većoj količini posoljene vode. Ocedite i malo vode sačuvajte. Bosiljak sameljite u blenderu sa bademima i maslinovim uljem. Izmešajte testeninu sa sosom, dodajući pomalo vode od kuvanja da doterate gustinu sosa. Posolite po želji.
Brusketi bez hleba
Sastojci:
- 5 velikih krompira isečenih na pola
- 2 paradajza
- malo svežeg bosiljka
- beli luk
- so i biber
Krompir skuvajte sa korom. Oljuštite ga pa isecite na kolutove. Naseckajte paradajz, na svaki kolut krompira stavite po jednu kašiku. Pospite seckanim belim lukom i bosiljkom, poprskajte maslinovim uljem i solju, pa kratko zapecite u rerni.
Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!
BONUS VIDEO:
Tekst: Lepa&Srećna / J. G.