Priprema:
Boraniju oprati, očistiti i iseći na polovine, ako su dugačke, iseći ih na tri dela.
Na ulju propržiti sitno seckani luk, kada postane staklast, dodati šargarepu i beli luk i sitno seckanu zelenu papriku.
Propržiti nekoliko minuta pa dodati isečen paradajz i sa paradajzom dodati očišćenu i isečenu boraniju.
Promešati dodati malo vode, poklopiti i na tihoj temperaturi dinstati dok boranija ne omekša, povremeno dodajući po malo vode.
Ako koristite suva mesnata rebra, prvo ih prokuvajte u vodi, tu vodu bacite i onda dodajte u boraniju. Meso dinstajte zajedno s povrćem.
Omekšaloj boraniji dodati začine, vegetu, biber, svež peršun, sve dobro promešati, pa sipati u vatrostalnu činiju (najbolje je ako imate zemljanu sa poklopcem).
Umutiti žicom jaja, dodati mleko i gusti jogurt/kiselu pavlaku i preliti preko boranije.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200*C oko pola sata poklopljeno, otklopiti i peći još petnaestak minuta, dok ne dobije finu rumenu boju.
Zapečenu boraniju možete praviti i bez mesa. Ovakvu boraniju poslužiti sa zelenom salatom.
Recept: Zorica Pavlović
Izvor: Pomoravka