Punjena paprika za post se može spremati na više načina, piše Lepa & Srećna.
Najjednostavnije je spremiti je na ulju, a kad je spremate za post na vodi, treba uneti neke izmene - pogledajte napomenu na kraju recepta.
- Sastojci:
- 8 paprika
- 1 šolja pirinča
- 1 glavica luka
- 2 šargarepe
- 1 šaka oraha
- 1 kašika brašna
- so, biber, suvi začin
- 1 dl kuvanog paradajza
- 1 veći krompir
- peršun
Priprema:
Paprike operite i skinite peteljku pa izvadite seme.
Pirinač operite u nekoliko voda.
Propržite iseckan luk na malo ulja.
Dodajte narendanu šargarepu i začine pa još malo propržiti. Orahe ovlaš izmrviti u avanu ili blenderu ili krupnije iseckati.
Dodati pirinač i orahe pa na vrlo tihoj vatri kratko propržiti da se ne zalepi za dno.
Ohladiti pa puniti svaku papriku do oko 2/3.
Zatvoriti kolutovima krompira.
Paprike poređajte uspravno u dublju šerpu. Nalijte vodom da ogreznu i kuvajte oko pola sata. Protresajte šerpu s vremena na vreme.
Sipajte brašno na malo toplog ulja pa zagrejte da pobeli.
Dodajte kuvani paradajz sos i vodu, pa začinite po želji. Vodite računa da sos ostane ređi, pa njime prelijte paprike i stavite ih da se još malo kuvaju ili ih zapecite u rerni.
Napomena: ako spremate na vodi, možete da prvo malo prokuvate polovinu kuvanog paradajza sa opranim pirinčem, šargarepom, lukom i orasima. Dodajte i malo vode po potrebi, ali pazite da mešavina ostane veoma gusta. Začinite je i njome punite pripremljene paprike.
Za prelivanje, izmešajte kašiku brašna sa hladnom vodom, izmutite da nema grudvica i začinite pa dodajte u paprike u drugoj polovini kuvanja.
Recept: Kika K.
Izvor: Lepa & Srećna