POSNA PUNJENA PAPRIKA: staro srpsko jelo za post na ulju ili vodi (RECEPT)

Foto: Shutterstock

Punjena paprika za post se može spremati na više načina, piše Lepa & Srećna. 

Najjednostavnije je spremiti je na ulju, a kad je spremate za post na vodi, treba uneti neke izmene - pogledajte napomenu na kraju recepta.

  • Sastojci:
  • 8 paprika 
  • 1 šolja pirinča
  • 1 glavica luka
  • 2 šargarepe
  • 1 šaka oraha
  • 1 kašika brašna
  • so, biber, suvi začin
  • 1 dl kuvanog paradajza
  • 1 veći krompir
  • peršun

Priprema:

Paprike operite i skinite peteljku pa izvadite seme.

Pirinač operite u nekoliko voda. 

Propržite iseckan luk na malo ulja. 

Dodajte narendanu šargarepu i začine pa još malo propržiti.  Orahe ovlaš izmrviti u avanu ili blenderu ili krupnije iseckati.

Dodati pirinač i orahe pa na vrlo tihoj vatri kratko propržiti da se ne zalepi za dno.

Ohladiti pa puniti svaku papriku do oko 2/3. 

Zatvoriti kolutovima krompira.

Paprike poređajte uspravno u dublju šerpu. Nalijte vodom da ogreznu i kuvajte oko pola sata. Protresajte šerpu s vremena na vreme.

Sipajte brašno na malo toplog ulja pa zagrejte da pobeli. 

Dodajte kuvani paradajz sos i vodu, pa začinite po želji. Vodite računa da sos ostane ređi, pa njime prelijte paprike i stavite ih da se još malo kuvaju ili ih zapecite u rerni.

Napomena:  ako spremate na vodi, možete da prvo malo prokuvate polovinu kuvanog paradajza sa opranim pirinčem, šargarepom, lukom i orasima. Dodajte i malo vode po potrebi, ali pazite da mešavina ostane veoma gusta. Začinite je i njome punite pripremljene paprike.

Za prelivanje, izmešajte kašiku brašna sa hladnom vodom, izmutite da nema grudvica i začinite pa dodajte u paprike u drugoj polovini kuvanja.

Recept: Kika K.

Izvor: Lepa & Srećna