TIROLSKI KROMPIR: austrijski grestl sa 3 dodatka (RECEPT)

Tiroler Gröstl je idealno jelo za hladne dane! Krompir sa lukom i slaninom ugrejaće vas kao dobra alpska staza!

Foto: Shutterstock
  • Sastojci:
  • 1/2 kg krompira
  • 1 glavica luka
  • 300 gr slanine
  • 3 kašike putera
  • malo ulja
  • malo vlasca
  • so i kim

Krompir skuvajte u ljusci, u slanoj vodi. Ostavite ga da se prohladi pa ga oljuštite i isecite na kriške.

Prodinstajte luk na puteru.

Odvojeno prepecite slaninu na malo ulja, sačuvajte masnoću.

U luk dodajte prženu slaninu, pa sipajte krompir i začinite dodajući masnoću i mešajući na vatri.

Odvojeno ispržite jaja "na oko" na puteru, po želji gostiju na ručku i poslužite uz krompir i salatu.

Napomena: ako imate nekog pečenog ili kuvanog mesa, slobodno njime zamenite polovinu količine slanine.

Takođe, ako ne jedete meso, možete zameniti celu količnu slanine šampinjonima ili nekim drugim pečurkama uz uslov da ih prethodno dobro ispržite, tako da sva tečnost iz njih ispari.

Izvor: Lepa & Srećna

RECEPTI ZA JELA OD KROMPIRA