- Sastojci:
- 1 kg krompira
- 150 g švapskog sira (ili krem sira)
- 2 praziluka
- 1 jaje
- 3 kašike ulja
- 3 kašike brašna
- ½ l mleka
- 1 kašika soli
- 1 kašičica majorana
- 1 kašičica majčine dušice
- ½ kašičice kima
- ½ kašičice bibera
Priprema:
Operite i kuvajte krompir pola sata u vodi. Prohlađen krompir oljuštite i isecite na tanke kolutove.
Jedan praziluk iseckajte i 5 minuta pržite na ulju, zatim dodajte brašno i postepeno mleko da se ne bi stvorile grudvice.
Kuvajte sos desetak minuta uz stalno mešanje.
U skuvan sos stavite sir pomešan sa jajetom, majoran, majčinu dušicu i kim.
U vatrostalnu činiju ređajte krompir isečen na kolutove, posolite i pobiberite ga, pa pospite iseckanim prazilukom i prelijte sosom.
Ponovite redosled dok ne utrošite krompir i sos.
Poslednji red je sos. Pecite u rerni na 180°C 20 minuta. Služite toplo.
Izvor: Kuvaj sam / Stvar ukusa