BEČKI KROMPIR U RERNI: zapečen krompir u ukusnom saftu (RECEPT)

Foto: Shutterstock
  • Sastojci:
  • 1 kg krompira
  • 150 g švapskog sira (ili krem sira)
  • 2 praziluka
  • 1 jaje
  • 3 kašike ulja
  • 3 kašike brašna
  • ½ l mleka
  • 1 kašika soli
  • 1 kašičica majorana
  • 1 kašičica majčine dušice
  • ½ kašičice kima
  • ½ kašičice bibera

Priprema:

Operite i kuvajte krompir pola sata u vodi. Prohlađen krompir oljuštite i isecite na tanke kolutove.

Jedan praziluk iseckajte i 5 minuta pržite na ulju, zatim dodajte brašno i postepeno mleko da se ne bi stvorile grudvice.

Kuvajte sos desetak minuta uz stalno mešanje.

U skuvan sos stavite sir pomešan sa jajetom, majoran, majčinu dušicu i kim.

U vatrostalnu činiju ređajte krompir isečen na kolutove, posolite i pobiberite ga, pa pospite iseckanim prazilukom i prelijte sosom.

Ponovite redosled dok ne utrošite krompir i sos.

Poslednji red je sos. Pecite u rerni na 180°C 20 minuta. Služite toplo.

Izvor: Kuvaj sam / Stvar ukusa