- Sastojci:
- 400 gr svinjskog ili junećeg mesa
- 1 glavica crna luka
- 2 čena belog luka
- 2 šargarepe
- 100 gr celera
- 500 gr krompira
- 2 dcl soka od paradajza
- 1 dcl belog vina
- 1 list lovora
- so
- mleveni biber
- mleveni korijander
- 1 kašika mlevene crvene paprike
- ulje
- 7 dcl vode
- Za noklice
- 1 jaje
- so
- 4 kašike gazirane vode
- 5-6 kašika brašna
Priprema:
U ekspres loncu na 2-3 kašike ulja pržiti meso isečeno na kocke sa svih strana, dodati sitno seckan beli i crni luk, šargarepu na kolutiće i celer na kocke.
Dodati 1 dcl belog vina pa pržiti 2-3 minuta da vino ispari.
Sada dodati krompir isečen na kocke, 1 kašiku mlevene crvene paprike, so, mlevenog bibera, mlevenog korijandera, izmešati, dodati 2 dcl soka od paradajza i 1 list lovora.
Naliti sa 5 dcl vode, zatvoriti lonac i kuvati - od trenutka kad para počne da izlazi - 30 minuta.
Za to vreme napraviti noklice da malo odstoje dok se gulaš ne skuva.
U posudu staviti 1 jaje, so, 4 kašike gazirane vode i 5-6 kašika brašna.
Dobro izmešati masa da se oteže sa viljuške. (Noklice budu baš mekane kada se doda gazirana voda.)
Kad se gulaš skuva i para izadje, otvoriti lonac, dodati još 2 dcl tople vode.
Malom kašičicom prethodno umočenom u gulaš vaditi smesu za noklice spustati u gulaš i kuvati još 10 minuta (ne zatvarati lonac već kuvati ili bez poklopca ili ovlaš poklopiti nekim drugim poklopcem).
Kuvani gulaš posuti seckanim peršunom.
Izvor: Tajni kuvar