SLAVSKA PREDJELA IZ STARIH DANA: jagnjeća sarmica u maramici (RECEPT)

Sarmica od džigerice služi se i topla i hladna, a obavezno uz nju ide i kiselo mleko - kravlje ili ovčje, po želji!

Foto: Foto: Youtube Printscreen
  • Sastojci:
  • 1 kg jagnjećih iznutrica – crna i bela džigerica i srce
  • 1 trbušna maramica
  • 3 glavice crnog luka
  • 4 jaja
  • 200 ml kisele pavlake ili jogurta
  • ulje
  • so, biber, aleva paprika

Priprema:

Maramicu potopiti u hladnu vodu sa malo soli i sirćeta i ostaviti da odstoji nekoliko sati.

Za to vreme par puta promeniti vodu. Srce i obe džigerice takođe ostaviti u hladnoj vodi da odleže.

Isprati ih, pa kuvati oko sat vremena u slanoj vodi začinjenoj biberom u zrnu i lovorom. Skuvane iznutrice sitno iseckati.

Na ulju izdinstati sitno isečen crni luk, dodati seckane iznutrice, pa još malo dinstati sve zajedno. Začiniti solju, biberom i alevom paprikom. U prohlađenu masu umešati 2 jajeta.

Posudu za pečenje podmazati, pa staviti polovinu trbušne maramice. Po njoj rasporediti izdinstanu masu, pokriti drugom polovinom, pa sve umotati u oblik sarme. 2 jajeta umutiti sa pavlakom, pa preliti preko sarmice.

Zapeći u rerni na 220 stepeni oko pola sata. Služiti sa ovčijim kiselim mlekom.

Izvor: Sećanja