Ovaj recept će vam dobro doći ako tražite nešto jednostavno i ukusno, bez pečenja. Suvo voće će biti jedini izvor šećera, što ovu poslasticu čini zdravijim izborom. Indijski orah i pečeni badem čine je krckavom i neodoljivom!
Sastojci:
- 100 g urmi
- 70 g suvih šljiva
- 50 g suvog grožđa
- 45 g sušene brusnice
- 80 g suvih kajsija
- 50 g bundevinog semena
- 70 g oraha
- 75 g badema
- 35 g susama
- 20 g indijskog oraha
- 20 g ovsenih pahuljica
Priprema:
Suvo voće rasporedite u pojedinačne posude, a zatim u svaku dolijte hladnu vodu tako da ih u potpunosti prekrije. Ostavite da stoji oko 15 minuta, dok pripremite preostale sastojke. Na ovaj način ćete otkloniti ostatke konzervansa i aktivirati korisne supstance iz voća, što će ovu poslasticu učiniti zdravijom.
Sada pređite na suve sastojke: orahe iseckajte nožem na sitno, a bademe i susam ispecite kratko na tihoj vatri. Odvojite deo susama sa strane, za dekoraciju ove poslastice. Orahe, susam i bademe pomešajte sa bundevinim semenkama, a zatim dodajte indijski orah i ovsene pahuljice.
Suve kajsije procedite, iseckajte nožem na uske trake i dodajte suvim sastojcima, a zatim ubacite i proceđene brusnice i suvo grožđe. Urme i suve šljive najpre sameljite u blenderu, pa ih dodajte ovoj smesi. Sve zajedno dobro izmešajte rukom, tako da dobijete gustu masu, a zatim je rasporedite na plastificiranu foliju. Oblikujte dugačku "salamu" prečnika oko 2 cm, zatim po površini pospite susam, pa ponovo urolajte sve u foliju i ostavite u frižideru dva sata. Kada se dovoljno stegne, secite parčiće od oko 1 cm širine i servirajte ih u ukrasne korpice.
Uživajte!
BONUS VIDEO:
Tekst: Lepa&Srećna/K.L.