U eri društvenih mreža, domaćice sve češće posežu za receptima koje u samo nekoliko klikova mogu pronaći na internetu i imati sve na jednom mestu. Uz pomoć pametnih telefona, jednostavnom pretragom mogu se pronaći savršeni i brzi recepti za pripremu najrazličitijih poslastica, a u tome vam može pomoći aplikacija „Volim Poslastice“ koja se može instalirati preko Google play-a ili Apple store-a, gde možete napraviti svoj profil i učestvovati u kreiranju brojnih recepata.
Bilo da se ovih dana pripremate za proslavu predstojećeg Đurđevdana, ili da bez posebnog povoda želite da napravite ukusne kolače i torte, idealan saveznik biće vam Menaž čokolade za kuvanje, koje imaju savršenog “partnera” za ukrašavanje ili dodatni ukus - Menaž dugmiće od bele ili crne čokolade.
Menaž čokoladu za kuvanje možete koristiti i za pripremu posnih slatkiša, budući da ne sadrži mleko.
Predlažemo vam tri recepta za jednostavne, a ukusne čokoladne dezerte.
Jedan od njih je Noir torta, na čiji ukus gosti sigurno neće ostati imuni.
Sastojci koji su vam potrebni:
- 3 jaja
- 300 gr Menaž čokolade za kuvanje
- 200 gr kesten pirea
- 200 ml kondenzovanog mleka.
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Mleko zagrejte na ringli i u njemu istopite 200 grama Menaž čokolade za kuvanje. Zatim sačekajte da se ohladi, pa dodajte kesten pire, a potom jaja.
Sjedinjenu smesu sipajte u kalup, prethodno obložen papirom za pečenje i ostavite da se peče 20 minuta. Potom otopite preostalih 100 grama čokolade i prelijte tortu. Na kraju dekorišite Menaž dugmićima od crne ili bele čokolade.
Super brzi čokoladni kolač takođe je jedna od najukusnijih čokoladnih poslastica.
Za podlogu vam je potrebno:
- 4 jaja
- 100 gr kristal šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 gr Menaž čokolade za kuvanje
- 200 gr margarina
- 1 prašak za pecivo
- 100 gr brašna.
Za fil vam je potrebno:
- 400 ml slatke pavlake
- 200 gr Menaž čokolade za kuvanje
- 15 gr šećera (1 kašika)
- par kapi ekstrakta ruma.
Priprema:
Umutite sneg od belanaca. U posebnoj posudi izmiksajte žumanca, šećer, vanilin šećer, margarin, brašno i prašak za pecivo. Sjedinite sve i pecite 25 minuta na 180 stepeni.
Slatku pavlaku, čokoladu, rum i šećer zagrejte na srednjoj vatri, sačekajte da se čokolada i šećer otope. Zatim sklonite sa vatre i kad se prohladi prelijte preko podloge.
Po potrebi se može napraviti i dupla količina fila. Isecite na kvadrate i dekorišite.
Najmlađi će sigurno posebno voleti čokoladne korpice.
Od sastojaka vam je potrebno:
- 200 gr Menaž čokolade za kuvanje
- 1 kašičica ulja
- 150 gr mlevenih oraha
- 200 gr margarina
- 100 gr šećera u prahu
- pola ekstrakta ruma
- 1 vanil šećer
- 1 kašika vode
- 1 šlag krema od čokolade
- pakovanje papirnih korpica (nije obavezno).
Priprema:
Čokoladu za kuvanje rastopite sa uljem. Korpice premažite otopljenom čokoladom i na kratko stavite u frižider da se čokolada stegne. Postupak ponovite dva, tri puta. Nakon što se čokolada stegla, korpice odvojite nežnim pokretima.
Penasto umutite margarin, šećer u prahu, orahe, vanil šećer, pola ekstrakta ruma i kašiku vode. Izlivene čokoladne korpice punite pripremljenim filom. Pustite mašti na volju i korpice na kraju dekorišite Menaž čokoladnim dugmićima.
Ukoliko nemate papirne korpice, poslužite se bilo kojim kalupom za male kolače ili improvizujte.