Tiramisu je jedna od najpoznatijih poslastica na svetu - vole je svuda i pravi je planetarni fenomen. Ovaj kolač je krenuo na put iz Italije, a onda je osvojio sve. Ima nečeg neodoljivog u toj kombinaciji ukusa kafom natopljenog kolača i krema posutog kakao prahom.
Posebnu pažnju uvek privlače i nove varijante ovog lepog deserta, a kocke koje vam mi predstavljamo su baš takvo iznenađenje. Nisu vam potrebne kupovne piškote, već testo možete lako pripremiti sami. Umutite 6 belanaca sa 6 kašika šećera, dodajte 6 žumanaca i 1 prašak za pecivo (pazite da svi sastojci budu na sobnoj temperaturi). U testo dodajte 1 kašičicu ekstrakta od vanile i pola kašičice ekstrakta od badema, kao i pola kašičice soli. Ovi dodaci daće kolaču specijalan ukus. Pecite koru u podmazanom plehu sa peki-papirom, oko pola sata, dok ivice ne budu zlatnožute i počnu da se odvajaju.
Za prelivanje kolača, napravite sirup od 1 šolje kafe spremljene od Costa Coffee kapsula. Ova je kafa sada dostupna i u Srbiji i pravi je trenutak da je isprobate. Dodajte kafi 2 kašike šećera i 2 kašičice likera od kafe pa izmešajte da se šećer rastvori. Prelijte polako da kolač upije sirup.
Za fil, umutite 250 gr maskarpone sira sa 2 kašike šećera u prahu, 1 vanilin šećerom i 250 gr šlaga. Ohladite i ovim premažite ohlađen kolač. Pospite obilno kakao prahom i rendanom ili topljenom čokoladom.
Isecite na kocke i poslužite tiramisu uz Costa Coffee kafu - ona je, takođe, krenula iz Italije, uz braću Serđa i Bruna Kostu koji su je doneli u Englesku, a odatle je osvojila ceo svet!