- Sastojci za koru:
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 10 kašika hladne vode
- 300 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 g mlevenih oraha
- Sastojci za fil:
- 4 jaja
- 100 g čokolade za kuvanje
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 250 g margarina
- 5 kašika ruma
- Za prskanje kora:
- 100 gr šećera
- 2 dcl vode
- 1/2 dcl ruma
Priprema:
Umutiti žumanca sa šećerom,vanilin šećerom, dodati vodu, brašno, mlevene orahe, prašak za pecivo i na kraju sneg od 4 belanca.
Masu peći u plehu obima 26 cm prethodno obložen papirom.
Hladnu koru preseći na 3 dela.
Priprema fila:
Umutiti jaja sa šećerom i kuvati na pari, pred kraj dodati čokoladu da se istopi.
Kad se ohladi, dodati umućen margarin i rum.
Prokuvati 100 gr šećera sa 2 dcl vode i 1/2 dcl ruma.
Ohladiti i tim prskati kore pre filovanja.
Tortu okolo premazati preostalim filom i posuti mlevenim orasima.
Recept: Dana Drobnjak
Izvor: Torte i kolači