- Sastojci:
- 250 grama maslaca
- 235 grama smeđeg šećera
- 300 grama brašna
- 3 jajeta
- 1 prašak za pecivo
- 35 grama kakao praha
- 250 ml kisele pavlake ili jogurta
- 250 g crne čokolade
- Za glazuru:
- 150 g crne čokolade
- 80 ml pavlake za kuvanje
- 100 g očišćenih pistaća
Priprema:
Istopiti čokoladu na pari.
Mikserom umutiti maslac i šećer, pa dodati jedno po jedno jaje, a onda i prosejane suve sastojke – brašno, prašak za pecivo i kakao prah.
Umešati pavlaku ili jogurt u rastopljenu čokoladu.
Testo sipati u pleh obložen pek papirom i peći oko sat vremena.
Kad se ohladi (u plehu) premazati glazurom koja se dobija tako što se u manjoj šerpi pomešaju čokolada i pavlaka za kuvanje, pa prokuvaju na srednjoj vatri dok se ne dobije glatka smesa.
Glazirani kolač, dok je preliv još topao, posuti seckanim pistaćima („fistik” na grčkom).
Izvor: Politika