Pogačice sa jagodama prave se, verovali ili ne, vekovima, piše Lepa&Srećna.
- Sastojci:
- 250 gr brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašika kristal-šećera
- 100 gr putera
- 50 ml pavlake za šlag
- 50 ml mleka
- 1/2 kesice vanilin šećera
- 800 gr jagoda
- 50 gr kristal šećera
- Za preliv
- 100 ml pavlake za šlag
- 1/2 kesice vanilin šećera
Priprema:
Izmešajte sve suve sastojke i prosejte ih.
Dodajte hladan puter iseckan na kockice i izmešajte sve prstima tako da dobijete mrvice.
Izmešajte mleko, tečnu pavlaku i vanil-šećer pa sipajte u mešavinu s brašnom.
Sve izmešajte varjačom pa kad dobite testo izručite ga na pobrašnjenu dasku.
Izlupkajte ga dlanovima u oblik pravougaonika.
Presavijte ga na pola, ponovo izlupkajte pa opet presavijte. Prekrite krpom i ostavite da odmori oko pola sata na sobnoj temperaturi.
Za to vreme, operite i očistite jagode. Iseckajte ih pospite kristal-šećerom pa izmešajte.
Prekrijte i stavite u frižider.
Ugrejte rernu na 200C stepeni. U pleh stavite peki-papir.
Rastanjite testo na debljinu od oko 2 cm pa vadite okruglim kalupom pogačice i spuštajte ih u pleh.
Pecite petnaestak minuta dok ne dobiju zlatnožutu boju.
Vadite ih na rešetku da se ohlade.
Umutite šlag sa kašikom šećera i vanilom.
Svaku pogačicu rasecite na pola kao sendvič, filujte šlagom i slatkim jagodama, a sipajte ih i preko biskvita.
Recept: Kika kuvarica
Izvor: Lepa&Srećna