Tradicionalne torte od sira odavno se spremaju u Njujorku i Japanu. Čizkejk vole da prave i domaćice u Nemačkoj i Austriji, po tradicionalnim recepturama i od domaćeg punomasnog sira. Svima je zajedničko da se lako prave, nije potrebno mnogo sastojaka, a trik je u pečenju. Kolač treba dugo peći na tihoj vatri, pazeći da ne pregori, a da bude sočan iznutra. Evo recepta za bečku tortu od sira!
- Sastojci:
- Za testo:
- 100 g putera
- 200 g šećera
- 5 jaja
- 1 kg punomasnog neslanog sira
- 1 kašika gustina
- 1 kašika brašna
- Ekstrakt vanile
- Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 50 g putera
Priprema:
Umutite puter i šećer, zatim dodajte jedno po jedno jaje, sve vreme muteći.
Dodajte esktrakt vanile.
Varjačom pažljivo umeštajte sir, a zatim i gustin i brašno.
Zagrejte rernu na 170 stepeni.
U podmazanu okruglu tepsiju razlijte smesu, smanjite temperaturu na 150 stepeni, a zatim pecite oko sat vremena.
Nakon toga isključite rernu, odškrinite vrata i ostavite još malo tepsiju unutra.
Kad se torta dobro ohladi, prelijte glazurom od istopljene čokolade i putera.
Izvor: Lepa&Srećna