- Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 jaje
- 80 g šećera
- 80 ml ulja
- 240 ml toplog mleka
- 20 g svežeg ili 7 g suvog kvasca
- 1/4 kašičice soli
- izrendana korica od 1 pomorandže
- 2 kesice vanilin šećera
- i još:
- 1 osrednja jabuka
- sok od pola limuna
- 1 kašičica šećera
- 60 g suvog grožđa
- sok od pola pomorandže
- 60 g oraha
- 150 g džema od kajsija
- Za premazivanje testa:
- 1 jaje
Priprema:
U deo toplog mleka rastvoriti kvasac, uzeti kašičicu šećera od onih 80 g, sve promešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.
U ostatak mleka dodati ulje, šećer, jaje, vanilu i izmešati sve zajedno i ostaviti na stranu. Brašno prosejati i dodati so.
U prosejano brašno dodati mleko sa uljem, nadošli kvasac, izrendanu koricu pomorandže i zamesiti testo.
Kad se sve sjedinilo, isipati na radnu površinu i dobro izmesiti testo rukom, oko desetak minuta.
Ako se testo po malo lepi za ruku, dobro je, ako kojim slučajem se više lepi, dodavati po vrlo malo brašna i mesiti dok se ne sjedini sa testom.
Oblikovati u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja zdelu i okrenuti testo nekoliko puta da se i ono premaže sa uljem.
Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo više nego udvostruči.
Iscediti sok od pola pomorandže (ako su manje, može i cela) i potopiti suvo grožđe.
Orahe blago istostirati i rukom ih iskidati na parčiće.
Jabuku oljuštite, očistite i iseći na tanje kriške, preliti limunovim sokom i pred stavljanje na testo, posuti sa kašičicom šećera i izmešati.
Naraslo testo sipati na radnu površinu i testo je dovoljno masno da vam nije potrebno da brašnite radnu površinu, ako se kojim slučajem lepi, pobrašniti ali najmanje što možete i prvo prstima rastanjiti testo a onda oklagijom u pravougaonik debljine oko pola cm.
Testo za štrudlu se prvo maže džemom i to na sledeći način - prvo "štraftu" od 5 cm (počevši od ivice koja je prva uz vas) namažite preko cele dužine džemom pa sledeću "štraftu" ostavite praznu. Narednih 5 cm širine opet celom dužini namažite džemom, sledeća opet ostaje prazna i tako do kraja. Trebalo bi da dobijete jednak broj - 3 prazne i 3 namazane "štrafte".
Na prvi premazani deo ispred vas posuti suvo grožđe, koje ste prethodno rukom iscedili od viška soka.
Deo u sredini posuti orasima koje ste rukama iskidali na veće komade a na treći deo poređajte jabuke da preklapaju jedna drugu (preko jabuka posuti malo cimeta, ko ne voli i ne mora).
Sada uvijajte štrudlu - prva prazna štrafta se presavija preko one sa suvim grožđem. Ona na kraju ide preko jabuka. Sada ceo deo sa suvim grožđem prebacite preko oraha i na kraju deo sa jabukama prebacite preko oba ova dela testa.
Testo za štrudlu iseći oštrim nožem na 12 jednakih delova - kao da sečete parčiće za posluženje. Ređajte ih okrenute presekom okrenutim nagore u podmazani kalup za kuglof.
U kalupu za kuglof štrudla ispada veoma visoka a možete da koristite i tepsiju prečnika od 26cm i neće vam biti visoka, nego će više ličiti na kolač.
Premazati kalup uljem ili hladnim puterom i to dobro, u protivnom će vam se džem zalepiti za dno i biće malo teže da se izvuče iz kalupa, ili isprskati sprejom za pečenje i ređajte u kuglof tako da su vam sečene strane odozdo.
Ako koristite tepsiju, poređajte 10 delova okolo a 2 u sredinu.
Pokriti i ostaviti da testo još jednom naraste.
Umutiti jedno jaje i premazati naraslo testo.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 45 do 50 minuta i ako počne previše da rumeni, prekrite pek papirom.
Pečenu štrudlu ostaviti u kalupu da se ohladi, okrenuti naopako i pažljivo istresti iz kalupa, okrenuti i ostaviti da se dobro ohladi.
Ako koristite tepsiju, nju možete prekriti pek papirom pre nego što naređate testo, biće vam lakše da izvučete pečenu štrudlu sa pek papirom.
Izvor: Pomoravka