KUGLOF ŠTRUDLA SA JABUKAMA: ukusan domaći kolač od kiselog testa (RECEPT)

Foto: Shutterstock
  • Sastojci:
  • 500 g brašna
  • 1 jaje
  • 80 g šećera
  • 80 ml ulja
  • 240 ml toplog mleka
  • 20 g svežeg ili 7 g suvog kvasca
  • 1/4 kašičice soli
  • izrendana korica od 1 pomorandže
  • 2 kesice vanilin šećera
  • i još:
  • 1 osrednja jabuka
  • sok od pola limuna
  • 1 kašičica šećera
  • 60 g suvog grožđa
  • sok od pola pomorandže
  • 60 g oraha
  • 150 g džema od kajsija
  • Za premazivanje testa:
  • 1 jaje

Priprema:

U deo toplog mleka rastvoriti kvasac, uzeti kašičicu šećera od onih 80 g, sve promešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.

U ostatak mleka dodati ulje, šećer, jaje, vanilu i izmešati sve zajedno i ostaviti na stranu. Brašno prosejati i dodati so.

U prosejano brašno dodati mleko sa uljem, nadošli kvasac, izrendanu koricu pomorandže i zamesiti testo.

Kad se sve sjedinilo, isipati na radnu površinu i dobro izmesiti testo rukom, oko desetak minuta.

Ako se testo po malo lepi za ruku, dobro je, ako kojim slučajem se više lepi, dodavati po vrlo malo brašna i mesiti dok se ne sjedini sa testom.

Oblikovati u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja zdelu i okrenuti testo nekoliko puta da se i ono premaže sa uljem.

Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo više nego udvostruči.

Iscediti sok od pola pomorandže (ako su manje, može i cela) i potopiti suvo grožđe.

Orahe blago istostirati i rukom ih iskidati na parčiće.

Jabuku oljuštite, očistite i iseći na tanje kriške, preliti limunovim sokom i pred stavljanje na testo, posuti sa kašičicom šećera i izmešati.

Naraslo testo sipati na radnu površinu i testo je dovoljno masno da vam nije potrebno da brašnite radnu površinu, ako se kojim slučajem lepi, pobrašniti ali najmanje što možete i prvo prstima rastanjiti testo a onda oklagijom u pravougaonik debljine oko pola cm.

Testo za štrudlu se prvo maže džemom i to na sledeći način - prvo "štraftu" od 5 cm (počevši od ivice koja je prva uz vas) namažite preko cele dužine džemom pa sledeću "štraftu" ostavite praznu. Narednih 5 cm širine opet celom dužini namažite džemom, sledeća opet ostaje prazna i tako do kraja. Trebalo bi da dobijete jednak broj - 3 prazne i 3 namazane "štrafte".

Na prvi premazani deo ispred vas posuti suvo grožđe, koje ste prethodno rukom iscedili od viška soka.

Deo u sredini posuti orasima koje ste rukama iskidali na veće komade a na treći deo poređajte jabuke da preklapaju jedna drugu  (preko jabuka posuti malo cimeta, ko ne voli i ne mora).

Sada uvijajte štrudlu - prva prazna štrafta se presavija preko one sa suvim grožđem. Ona na kraju ide preko jabuka. Sada ceo deo sa suvim grožđem prebacite preko oraha i na kraju deo sa jabukama prebacite preko oba ova dela testa.

Testo za štrudlu iseći oštrim nožem na 12 jednakih delova - kao da sečete parčiće za posluženje. Ređajte ih okrenute presekom okrenutim nagore u podmazani kalup za kuglof. 

U kalupu za kuglof štrudla ispada veoma visoka a možete da koristite i tepsiju prečnika od 26cm i neće vam biti visoka, nego će više ličiti na kolač.

Premazati kalup uljem ili hladnim puterom i to dobro, u protivnom će vam se džem zalepiti za dno i biće malo teže da se izvuče iz kalupa, ili isprskati sprejom za pečenje i ređajte u kuglof tako da su vam sečene strane odozdo.

Ako koristite tepsiju, poređajte 10 delova okolo a 2 u sredinu.

Pokriti i ostaviti da testo još jednom naraste.

Umutiti jedno jaje i premazati naraslo testo.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 45 do 50 minuta i ako počne previše da rumeni, prekrite pek papirom.

Pečenu štrudlu ostaviti u kalupu da se ohladi, okrenuti naopako i pažljivo istresti iz kalupa, okrenuti i ostaviti da se dobro ohladi.

Ako koristite tepsiju, nju možete prekriti pek papirom pre nego što naređate testo, biće vam lakše da izvučete pečenu štrudlu sa pek papirom.

Izvor: Pomoravka