VANILICE NA ARGENTINSKI NAČIN: kolačići alfajores (RECEPT)

Foto: Shutterstock
  • Sastojci:
  • 200 gr brašna
  • 300 gr kukuruznog brašna
  • 2 kesice praška za pecivo
  • 250 gr putera
  • 150 gr prah šećera
  • kora od 1 limuna
  • 3 krupna žumanca
  • 1 kašika konjaka
  • 1 kašičica vanila ekstrakta
  • 450 ml mlečnog fila za oblande
  • 50 gr kokosovog brašna

Priprema:

Izmešajte brašno, kukuruzno brašno i prašak za pecivo, pa dodajte na vrh noža soli.

Umutite mikserom omekšali puter sa šećerom da pobeli i dodajte limunovu koricu.

Umešajte žumanca i ekstrakt vanile i dodajte konjak.

Umešajte ovu masu u brašno i mutite dok ne dobijete ujednačeno testo. Umotajte u providnu plastičnu foliju i ostavite da se hladi najmanje sat vremena.

Napomena: testo može da se umesi dan ranije i da stoji u frižideru dok ne počnete pravljenje kolačića.

Obložite dva velika pleha peki-papirom.

Razvaljajte testo veoma tanko i secite okruglom modlom biskvite veličine prečnika oko 5 cm. Vratite ih u frižider na dvadesetak minuta da očvrsnu.

Ugrejte rernu na oko 180C stepeni. Pecite biskvite oko 8 minuta. Treba da ostanu svetli i da se mrve pod prstima.

Ostavite ih da se potpuno ohlade pa lepite dva po dva kao vanilice, s tim što umesto džema koristite mlečni karamel krem.

Svaki zalepljeni kolačić uvaljajte sa strane u kokosovo brašno.

Mlečni fil za oblande - karamel krem

  • Sastojci:
  • 500ml mleka
  • 200 gr šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • na vrh kašičice sode bikarbone

Kuvajte dok ne počne da se zgušnjava, pa dobro ohladite.

Recept: Kika K.

Izvor: Lepa & Srećna