MOSKVA ŠNIT TORTA IZ SRCA BEOGRADA: slatkiš koji volimo od 1974. godine (RECEPT)

Torta "moskva šnit" nastala je po receptu Anice Džepine, šefice poslastičarnice Hotela Moskva!

Foto: Shutterstock
  • Sastojci:
  • Za koru:
  • 6 belanaca
  • 6 kašika
  • 5 kašika mlevenog keksa
  • 1 kašika brašna
  • 6 kašika mlevenih lešnika
  • Za prvi fil:
  • 1 l mleka
  • 120g gustina
  • 6 jaja
  • 400gr šećera
  • 1 kesica vanil šećea
  • Za drugi fil:
  • 5 belanaca
  • 500 gr šećera
  • 500 gr putera
  • 700 gr višanja
  • 200 gr šećera za višnje
  • 300 gr ananasa
  • 300 gr bresaka iz kompota

Priprema:

Umutite sneg od belanaca i šećera.

Izmešajte brašno i mleveni keks pa polako dodajte sneg od belanaca i sipajte u četvrtasti pleh. 

Pecite desetak minuta na 200C stepeni.

Kad se ohladi, podelite na četiri dela.

Za prvi fil, izmešajte gustin, žumanca, šećer i vanilin sa malo mleka.

Ostatak mleka stavite na tihu vatru pa kad provri dodajte mešavinu sa žumancima.

Kuvajte 5 minuta i neprekidno mešajte.

Za drugi fil, ušpinujte gusto šećer pa ga dodajte u umućena belanca i ostavite da se stegne.

Umutite puter i dodajte sneg od belanaca sa šećerom.

Skuvajte višnje sa šećerom pa ih procedite i ohladite.

Filovanje: kora, prvi fil, seckani ananas, seckane breskve, drugi fil, pa kora i višnje pa prvi fil.

Sve ponovite i završite filom pa dekorišite listićima badema ili ukrasite šlagom i voćem.

RECEPTI ZA NAJBOLJE TORTE