- Sastojci:
Kore: - 12 belanaca
- 8 žumanaca
- 10 kašika šećera
- 10 kašika mlevenih oraha
- 8 kašika brašna
Fil: - 1 l mleka
- 4 žumanaca
- 175g gustina
- 15 kašika šećera
- 250g putera
- pola narendanog muskatnog oraščića
- 300 g mlevenih oraha
Glazura: - 1/4 – 1/2 l slatke pavlake
Priprema:
Izmešati brašno i mlevene orahe i ostaviti ih sa strane.
Umutiti čvrst sneg od belanaca, dodati šećer i nastaviti sa mućenjem. Potom dodati žumanca i sve lepo sjediniti. Na kraju dodati orahe sa brašnom, pa varjačom ili špatulom dobro izmešati. Kore peći u plehu dimenzija 25×25 cm ili okruglom prečnika 28cm ili sličnom, postavljenom papirom za pečenje.
Pripremljenu smesu ispeći u četiri ili pet kora, po želji.
Ukoliko se peče u četiri kore, svaku peći na 180 stepeni, 15 minuta.
Ukoliko se peče u pet kora, svaku peći takođe na 180 stepeni 12-13 minuta.
Pečene kore ređati jednu na drugu, zajedno sa papirom za pečenje.
Za fil staviti 900 ml mleka i 15 kašika šećera da provri.
U međuvremenu 100ml mleka izmešati sa žumancima i gustinom. Kada mleko i šećer proključaju, preliti preko umućenih žumanaca. Kratko izmešati, pa ponovo usuti u šerpu, vratiti na ringlu i kuvati na umerenoj temperaturi, stalno mešajući, sve dok se ne zgusne.
Skuvani fil prekriti providnom folijom neposredno preko površine fila i ostaviti da se malo prohladi.
Kada postane mlako, umešati komadiće putera i umutiti mikserom. Odmah dodati i mlevene orahe i mleveni muskatni oraščić po želji, pa sve izmešati u homogenu smesu.
Ispečene kore filovati pripremljenim filom, pa onda i celu tortu premazati odozgo i okolo.
Staviti u frižider da se stegne na sat-dva. Umutiti slatku pavlaku i premazati tortu i ukrasiti je. Po želji bočne ivice posuti mlevenim orasima.
Izvor: Kuhinja zaposlene žene