Maržolen torta je nastala je pedesetih godina prošlog veka, a kreaciju potpisuje slavni francuski kuvar Ferdinand Point, piše Lepa&Srećna.
I danas slavljen kao jedan od očeva moderne francuske kuhinje, msje Point je potomak prave kuvarske porodice.
Otac je bio vlasnik hotela i restorana, a baka i majka su bile vrsne kuvarice.
Ekstravagantan, perfekcionista i sposoban da od jednostavnih sastojaka napravi prava kuinarska čuda, Point je postao zvezda restorana Piramida kojeg je nasledio od oca.
Maržolen je, po pravilu, pravougaona torta, a njeni slojevi mogu da sadrže krokan od badema i/ili lešnika, pavlaku, puter sa različitim ukusima ili vanil kremove. Na vrhu je uvek čokoladni fil a dekoracija je kombinacija orašastih plodova.
- Sastojci:
- Za kore:
- 6 belanaca
- 125 gr badema
- 125 gr lešnika
- 300 gr šećera
- 25 gr kukuruznog brašna
- Za čokoladni fil
- 250 gr slatke pavlake
- 350 gr crne čokolade
- Za krokan
- 100 gr badema
- 300 gr šećera
- 100 ml vode
- Za beli fil:
- 225 gr šećera
- 75 ml vode
- 8 žumanaca
- 350 gr putera
- Za ukrašavanje:
- 150 gr listića badema
- 50 gr lešnika
- 50 gr pistaća
Priprema:
Ugrejati rernu na 180 C.
Lešnik i badem za koru blanširati i oljuštiti pa samleti krupno u blenderu.
Prepeći ih kratko u plehu, dok ne dobiju zlatnu boju.
Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.
Dodati 100 gr šećera i kukuruzno brašno.
Rernu smanjiti na temperaturu od 130 C.
Umutiti belanca dodajući 200 gr šećera, kašiku po kašiku.
Kad sneg od belanaca postane gust i sjajan, dodajte pečene lešnikei bademe pa podelite u dva pleha i pecite oko 45 minuta na 130C.
Kad se kore potpuno ohlade, izvadite iz pažljivo iz plehova.
Za čokoladni fil, izlomite čokoladu i otopite je u vatrostalnoj činiji dodajući pavlaku za šlag.
Mešajte dok se ne ujednači masa pa je ostavite da se ohladi.
Za krokan, oljuštite blanširane bademe i prorpržite ih u suvom tiganju.
Stavite vodu da provri sa šećerom i kuvajte dok ne dobije zlatnožutu boju.
Ohladite i dodajte bademe.
Sipajte mešavinu u pleh postavljen pek-papirom.
Ostavite da se ohladi pa sameljite u blenderu.
Za beli fil, ušpinujte šećer i vodu.
Umutite žumanca dodajući topao ušpinovan šećer dok ne postanu gusta i ohlade se pritom.
Dodajte krokan, promešajte i ostavite da se dobro ohladi.
Za ukrašavanje, prepecite listiće badema da budu zlatnožuti. Isecite pusla kore po dužini, tako da dobijete ukupno četiri sloja.
Ređajte ovako: prva kora, četvrtina belog fila, druga kora, trećina čokoladnog fila, treća kora, četvrtina belog fila, četvrta kora.
Po gornjoj kori i stranama torte premažite ostatak belog fila. Polako ukrasite strane listićima badema.
Sipajte čokoladni fil u špric i izvucite linije dužinom gornje kore torte, pa podelite ostatak u 7 dijagonalnih linija preko vrha (pogledajte sliku dole).
Ispunite prostor između dijagonalnih linija seckanim pečenim lešnicima i seckanim pistaćima.
Izvor: Lepa & Srećna