MARŽOLEN TORTA JE FRANCUSKA KRALJICA SLATKIŠA: najlepša torta sa lešnicima i bademima (RECEPT)

Gusti čokoladni fil i dosta lešnika i badema čine maržolen tortu sa pusla korama posebno kvalitetnom i ukusnom.

Foto: Shutterstock / Ilustracija

Maržolen torta je nastala je pedesetih godina prošlog veka, a kreaciju potpisuje slavni francuski kuvar Ferdinand Point, piše Lepa&Srećna.

I danas slavljen kao jedan od očeva moderne francuske kuhinje, msje Point je potomak prave kuvarske porodice.

Otac je bio vlasnik hotela i restorana, a baka i majka su bile vrsne kuvarice.

Ekstravagantan, perfekcionista i sposoban da od jednostavnih sastojaka napravi prava kuinarska čuda, Point je postao zvezda restorana Piramida kojeg je nasledio od oca.

Maržolen je, po pravilu, pravougaona torta, a njeni slojevi mogu da sadrže krokan od badema i/ili lešnika, pavlaku, puter sa različitim ukusima ili vanil kremove. Na vrhu je uvek čokoladni fil a dekoracija je kombinacija orašastih plodova.

  • Sastojci:
  • Za kore:
  • 6 belanaca
  • 125 gr badema
  • 125 gr lešnika
  • 300 gr šećera
  • 25 gr kukuruznog brašna
  • Za čokoladni fil
  • 250 gr slatke pavlake
  • 350 gr crne čokolade
  • Za krokan
  • 100 gr badema
  • 300 gr šećera
  • 100 ml vode
  • Za beli fil:
  • 225 gr šećera
  • 75 ml vode
  • 8 žumanaca
  • 350 gr putera
  • Za ukrašavanje:
  • 150 gr listića badema
  • 50 gr lešnika
  • 50 gr pistaća

Priprema:

Ugrejati rernu na 180 C.

Lešnik i badem za koru blanširati i oljuštiti pa samleti krupno u blenderu.

Prepeći ih kratko u plehu, dok ne dobiju zlatnu boju.

Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.

Dodati 100 gr šećera i kukuruzno brašno.

Rernu smanjiti na temperaturu od 130 C.

Umutiti belanca dodajući 200 gr šećera, kašiku po kašiku.

Kad sneg od belanaca postane gust i sjajan, dodajte pečene lešnikei bademe pa podelite u dva pleha i pecite oko 45 minuta na 130C.

Kad se kore potpuno ohlade, izvadite iz pažljivo iz plehova.

Za čokoladni fil, izlomite čokoladu i otopite je u vatrostalnoj činiji dodajući pavlaku za šlag.

Mešajte dok se ne ujednači masa pa je ostavite da se ohladi.

Za krokan, oljuštite blanširane bademe i prorpržite ih u suvom tiganju.

Stavite vodu da provri sa šećerom i kuvajte dok ne dobije zlatnožutu boju.

Ohladite i dodajte bademe.

Sipajte mešavinu u pleh postavljen pek-papirom.

Ostavite da se ohladi pa sameljite u blenderu.

Za beli fil, ušpinujte šećer i vodu.

Umutite žumanca dodajući topao ušpinovan šećer dok ne postanu gusta i ohlade se pritom.

Dodajte krokan, promešajte i ostavite da se dobro ohladi.

Za ukrašavanje, prepecite listiće badema da budu zlatnožuti. Isecite pusla kore po dužini, tako da dobijete ukupno četiri sloja.

Ređajte ovako: prva kora, četvrtina belog fila, druga kora, trećina čokoladnog fila, treća kora, četvrtina belog fila, četvrta kora.

Po gornjoj kori i stranama torte premažite ostatak belog fila. Polako ukrasite strane listićima badema.

Sipajte čokoladni fil u špric i izvucite linije dužinom gornje kore torte, pa podelite ostatak u 7 dijagonalnih linija preko vrha (pogledajte sliku dole).

Ispunite prostor između dijagonalnih linija seckanim pečenim lešnicima i seckanim pistaćima.

Izvor: Lepa & Srećna