- Sastojci:
- Za jednu koru:
- 3 jajeta
- 3 kašike šećera
- 1 kašika brašna
- 50 gr crne čokolade
- Fil: (za tri kore)
- 400 gr putera
- 500 gr šećera
- 10 kašika mleka
- 2 kesice vanilin šećera
- 500 gr oraha
- Za glazuru:
- 100 gr crne čokolade
- 100 gr putera
- 3 kašike prah šećera
- 3 kašike mleka
Priprema:
Umutiti belanca u čvrst šne sa prstohvatom soli.
Zatim penasto umutiti žumanca sa šećerom, pa dodati brašno i čokoladu.
Sad dodati sneg od belanaca i lagano izmešati varjačom da se masa ujednači.
Od ove mase ispeći okruglu koricu.
Za fil, penasto umutiti puter.
Staviti da provri, na umerenoj temperaturi, mleko sa šećerom i vanilinom.
Kada provri i šećer se rastvori, u vruće dodati samlevene orahe, promešati.
Poparene orahe dobro ohladiti i pomešati sa umućenim puterom.
Ovim filom filovati tortu između korica, ali ne i odozgo.
Za glazuru, na pari rastopiti čokoladu i puter sa mleko i prah šećerom, pa tortu preliti odozgo i sa strane.
Ukrasiti tortu po želji.
Napomena: za dve kore dovoljno je pola mere fila.
Izvor: Serbian cookbook