Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kolači i torte

KOMISBROT S RUMOM ILI BOŽIĆNI KOLAČ ŠTOLEN: starinski kolač iz mamine sveske (RECEPT)

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić

Komisbrot je najbolji kolač za kafu ili čaj!

Izvor: Foto: Shutterstock

Komisbrot je prvobitno bio tamni ražani hleb od dizanog testa, koji je ostajao svež pet-šest dana. Kako se ime "komisbrot" ili "komisbrod" spojilo sa receptom za božićni kolač u obliku hleba koji je poznat pod nazivom "štolen" nije baš najjasnije...

  • Sastojci
  • 3 dl mleka
  • 250 gr putera
  • 375 gr brašna
  • 375 gr speltinog brašna
  • kockica kvasca
  • 150 gr šećera
  • kesica vanilin šećera
  • aroma po želji (narandža, cimet, limun)
  • malo soli
  • 250 gr posnog krem sira
  • 50 ml limunovog soka
  • 100 gr kandiranih pomorandži
  • 125 gr suvog grožđa (potopljenog u rum)
  • 100 gr seckanih badema
  • 100 gr putera
  • šećer u prahu

Ugrejte mleko s malo putera.

Mikserom za ručno mešenje umesite kvasac, brašno, vanilin-šećer, aromu, so i posni sir, pa doajte mešavinu mleka i putera.

Mesite na najsporijoj brzini dok testop ne postane glatko.

Brzo dodajte sitno seckano nandirano vože i suvo grožđe.

Pokrijte testo i ostavite da narasta.

Razvijte testo brašnjavim rukama, po njemu pospite bademe i lagano ih utisnite.

Pokrijte i ostavite n atoplom mestu dok teksto ne počne da raste.

Pecite u rerni na 180 stepeni. Rastopite puter i poprskajte po vrelom testu.

Ohladite pečeni kolač na žici i secite prema željenom obliku. Po želji, pospite šećerom u prahu.

Izvor: Lepa & Srećna

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije