Komisbrot je prvobitno bio tamni ražani hleb od dizanog testa, koji je ostajao svež pet-šest dana. Kako se ime "komisbrot" ili "komisbrod" spojilo sa receptom za božićni kolač u obliku hleba koji je poznat pod nazivom "štolen" nije baš najjasnije...

Sastojci:

3 dl mleka

250 gr putera

375 gr brašna

375 gr speltinog brašna kockica kvasca

150 gr šećera

kesica vanilin šećera

aroma po želji (narandža, cimet, limun)

malo soli

250 gr posnog krem sira

50 ml limunovog soka

100 gr kandiranih pomorandži 125 gr suvog grožđa (potopljenog u rum)

100 gr seckanih badema

100 gr putera šećer u prahu

Priprema:

Ugrejte mleko s malo putera.

Mikserom za ručno mešenje umesite kvasac, brašno, vanilin-šećer, aromu, so i posni sir, pa doajte mešavinu mleka i putera.

Mesite na najsporijoj brzini dok testop ne postane glatko.

Brzo dodajte sitno seckano nandirano vože i suvo grožđe.

Pokrijte testo i ostavite da narasta.

Razvijte testo brašnjavim rukama, po njemu pospite bademe i lagano ih utisnite.

Pokrijte i ostavite n atoplom mestu dok teksto ne počne da raste.

Pecite u rerni na 180 stepeni. Rastopite puter i poprskajte po vrelom testu.

Ohladite pečeni kolač na žici i secite prema željenom obliku. Po želji, pospite šećerom u prahu.


Izvor: Lepa & Srećna

Izvor: Lepa & Srećna
Izvor: Lepa & Srećna