- Sastojci:
- 125 gr kisele pavlake
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice šećera
- 1 kesica suvog kvasca
- 550 gr belog brašna
- ulje i brašno za podlogu
Priprema:
Izmešajte pavlaku sa 150 ml hladne vode pa dodajte 100 ml ključale vode.
Dodajte šećer, so i kvasac pa umešajte brašno tako da dobijete kuglu.
Prekrijte i ostavite da stoji desetak minuta.
Namažite podlogu za mešenje uljem, pa premesite testo desetak sekundi i vratite ga u činiju.
Posle desetak minuta ponovite proceduru, pa još jednom uradite isto, ali sad ga ostavite da stoji sat vremena.
Pripremite kalup (najbolje uzan a dugačak, kao za komisbrod) za pečenje, podmažite ga puterom i namažite brašnom.
Razvaljajte testo na debljinu od 2 cm, pa ga zarolajte kao kiflu i smestite u kalup za pečenje tako da spoj bude na dnu.
Ostavite da narasta 60 do 90 minuta, pospite po vrhu belo brašno i pecite na 200C stepeni oko 45 minuta.
Isto testo možete da isečete sa strane u široke trake koje ćete preplesti nalik pletenici. I njega treba ostaviti da narasta u plehu.
Izvor: Lepa & Srećna