3 RECEPTA ZA BOŽIĆNU ČESNICU: Kako se pravi tradicionalna pogača za najradosniji praznik (RECEPT)

Božićna česnica je neophodna na prazničnoj trpezi, a mi vam nudimo 3 odlična recepta za pripremu tradicionalne pogače!

Foto: Profimedia

Tradicionalna božićna česnica

  • Sastojci:
  • 2 jaja
  • 1 paketić kvasca
  • 1/2 l mleka
  • 1 kg brašna
  • so
  • novčić

Priprema: U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.

Nakon što se testo dobro izmesi, pokrite ga čistom krpom i ostavite da naraste. Kad počne da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte je kao pogaču i ubacite novčić.

Pecite česnicu u podmazanom plehu. Postoje različiti običaji kad je reč o ukrašavanju - možete je išarati ubodima male grančice ili samo premazati razmućenim jajetom pre pečenja.

Izvor: Lisa 

Božićna ČESNICA u obliku srca: dekorativni praznični kolač IZNENAĐENJA za najmlađe (RECEPT + FOTO)

Ovaj kolač ne izgleda kao tradicionalna česnica, ali sigurno će biti pravo iznenađenje za najmlađe! Napravite kolač u obliku srca ili kruga, a šupljinu ispunite lešnicima, bademima, čokoladama i bombonama. Tako dekorisana česnica biće pravo praznično iznenađenje! Evo recepta...

Sastojci: 

  • 365 g belog brašna
  • 60 g integralnog brašna
  • 1/4 kvasca
  • 1 jaje
  • 125 ml vode
  • 125 ml mleka
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašika šećera
  • 25 ml ulja

Za dekoraciju:

  • 2 zrna bibera
  • 2 žumanca

Priprema: 

Testo: Ugrejati mleko i vodu (da bude mlako) i pomešati. Dodati kvasac, jedno jaje, so, šećer, ulje i brašno. Testo dobro umesiti i ostaviti da odstoji 10 minuta.

Radnu površinu posuti brašnom i izručiti testo na nju. Testo podeliti na pet delova i ostaviti da odstoji 10 minuta.

Prvi deo rastanjiti oklagijom za okrugli kalup (to će biti dno kolača). To testo staviti u podmazan kalup. Od sledeća tri dela napraviti valjke, dužine 1 metar. Uplesti ih i staviti u kalup, tako da čine srce (može se praviti i u obliku kruga). Od preostalog testa napravite valjak dužine 30 cm, a od njega napraviti zemičku u obliku ptice  (izvući joj kljun i staviti biber za oči).

Zagrejati rernu na 250 stepeni Celzijusa i kolač premazati sa dva žumanca i staviti da se peče. Isto važi i za zemičku. U rerni u posebnom sudu zajedno sa kolačem peći i zemičku. Vreme pečenja od 20 do 25 minuta. Ispečeni kolač i zemičku spojiti i ukrasiti po želji.

Prilagođeno sa: Recepti

Božićna česnica sa kiselom pavlakom

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 1/2 l mleka
  • 1 kisela pavlaka
  • 50 g kvasca
  • 1 kašičica žutog šećera (može i običan)
  • 3 kašičice soli
  • 1  jaje
  • 1 zumance za premaz

Testo za ukrašavanje:

  • 100-150 g brašna
  • malo mlake vode

Priprema:

U dublju posudu sipati brašno i so, promešati, pa napraviti udubljenje na sredini. U udubljenje izmrviti kvasac, sipati po njemu šećer i preliti mlakim mlekom. Kad kvasac nadođe, dodati jaje i kiselu pavlaku i umesiti testo. Ostaviti testo u vangli na toplom da nadođe. Za to vreme praviti ukrase tako što pomešamo brašno sa malo mlake vode da dobijemo tvrdo testo, pa pravimo oblike.

U nadošlo testo stavite novčić, dren i kukuruz, pa ga stavite u okruglu šerpu i ostavimo da opet malo nadođe. Kad je nadošla, premažemo žumancem, poređamo ukrase i stavimo da se peče 40 min na 180 stepeni. Nakon 10 min pečenja prekrijemo je papirom za pečenje da ne potamni puno. Pečeni kolač uviti u pamucni stolnjak ili veliku krpu i ostaviti da se ohladi.

Izvor: Coolinarika