HTELA SAM DA BUDEM "SAVRŠENA ŽENA", A ONDA SAM REKLA STOP: Od kad sam uvela jedno pravilo, život mi je i lepši i lakši

Gledam moj veseli enterijer i pokušavam da u sekundi izvagam da li da pobegnem u kupatilo i ljudski se isplačem, da ne stresiram decu, ili da na licu mesta počnem da vrištim iz sveg glasa...

Shutterstock

Žene imaju tendenciju da same sebi natovare više obaveza nego što mogu da postignu, a sve zbog uverenja da je savršena žena samo ona kod koje je ama baš sve savršeno – kuća blista, deca su kulturna i mirna, muž ima tri domaća obroka na stolu svakog dana, a ona sama izgleda perfektno – kosa joj je uvek čista, telo vitko i zategnuto, odevna kombinacija po poslednjoj modi.

Takva sam bila i ja, dok jednog dana nisam uhvatila sebe kako u glavi pokušavam da uglavim sve obaveze u samo 24 sata kojima raspolažem u toku dana, a da pritom stignem da uhvatim makar 5 sati sna. Iz dubokog, nemogućeg planiranja trglo me je šištanje vrele kafe po usijanoj ringli.

Kao hipnotisana sam gledala kako se crna tečnost u milion mehurića i u nekoliko mlazeva bržih od svetlosti na sve strane preliva iz džezve po mojoj tek uglancanoj ravnoj ploči šporeta, a odatle na pod, koji sam baš jutros detaljno izribala.

Ko izmisli ove ravne ploče? Da imam staru, kafa bi fino ostala između ringli i sad ne bih morala da kasnim na posao. Kao mahnita sam skupljala kafu prvo sunđerom sa šporeta, a potom i sa poda briskom. U tom trenutku kuckanje dopire iz sobe, a prati ga plač. Nisam čula kad se starije dete probudilo, a zatim lupanjem igračkama probudilo mlađe.

Ulećem u sobu, shvatam da su dečije i moje stvari koje sam prethodne večeri ispeglala i pripremila da obučemo ovog jutra razbacane po podu, a na mojoj omiljenoj bluzi je plastelin. E, strava! Sve se okrenulo naopačke, kuća je haos, nemam pojma da li imam još jednu ispeglanu bluzu, jer sve radim programirano i “u dlaku”.

Gledam moj veseli enterijer i pokušavam da u sekundi izvagam da li da pobegnem u kupatilo i ljudski se isplačem, da ne stresiram decu, ili da na licu mesta počnem da vrištim iz sveg glasa i izbacim iz sebe sve nagomilane metle, četke, krpe, pegle, odeću, štikle, šminku, jurnjavu, autobus, koji su mi se zajedno već odavno popeli na vrh glave.

Shutterstock  

A onda mi pažnju privuče slatki zvuk iz ćoška. Pogledam u ozarena lica moje dece i konačno samoj sebi kažem – STOP! STANI, ŽENO!

Kome je važno da sve blista u svakom trenutku? Moja deca to i ne vide, za njih je raščišćen stan samo dodatni prostor za razbacivanje igračaka i mrljanje hrane. Meni i mužu? Kad bolje razmislim, ne znam koga je više briga. Moj muž me voli takvu kakva jesam. Mene, ne krpu ili briska u mojoj ruci. Deca me zovu da se igramo, golicamo, ludiramo, oni žele mamu, nasmejanu i raspoloženu, a ne čistačicu, vazda “naoružanu” nekim alatom za čišćenje.

Zovem šefa i kažem da sam sprečena da danas dođem na posao. Mislim u sebi: Danas je ovako, a sutra ću se bolje organizovati. Shvatim da sam potpuno luda što mislim da će se svet srušiti ako ja izostanem s posla. Je li to gordost ili ludost?

Polagano, uz igru i smeh, spremam decu za vrtić i odvodim ih. Vraćam se kući i gledam kako mi stan izgleda – konačno ga vidim drugačije: to nije smetlište, kako bih nekad rekla, to je svakodnevica jedne porodice u kojoj se živi. Ja ovde živim, nisam ovde da glancam dok se ne onesvestim ili dostižem neke tamo izmišljene ideale. Kome su oni potrebni? Meni više nisu! Poljubac i veseli pozdrav starije ćerke koja je rekla “Igraćemo se posle”, otvara mi oči – oni su bili toliko srećni što smo se jutros igrali, veselo i rasterećeno, polako spremili… Oni vole svoju srećnu mamu. A mama je srećna onda kada je odmorna i kada pomalo ugađa sebi. Kada ume da odvoji vreme za sebe. Koja daje sebi luksuz da umesto da ode na naporni trening, ostane kod kuće u pidžami, pogleda film ili pročita novine sa šoljom jake, tople kafe u ruci…

Shutterstock  

A onda sam pristavila novu kafu. Bez žurbe, bez stresa.

Šporet ću obrisati kasnije. I pod. Imam kad i da skuvam ručak.

Hoću da imam malo vremena za sebe. Moram!

Da ne bih proključala i prekipela, kao ona moja kafa od jutros...