Magazin LEPA&SREĆNA 26. decembra nastavlja akciju LEKOVITI RAZGOVORI: Zašto ne možete da smršate?

Ako imate nedoumice u vezi s ishranom, javite se da dobijete savet ili konsultaciju!

Aleksandar Despotović

Šta je mikrobiom i kako utiče na telesnu težinu, koja je uloga dobrih bakterija u čovečjem telu, da li svaki skrob goji – samo su neka od pitanja na koja će odgovarati Ana Lipovac, magistrar farmacije, nutricionista i autorka knjige „Dijeta – najbolji način da se ugojite”

Ključnu ulogu u mršavljenju ima mikrobiom ili skup svih bakterija koje žive na koži, sluzokoži, u crevima. Pod tim pojmom obično se misli na crevnu floru, koja obuhvata trilione bakterija od preko 1.000 vrsta, teških više od 2 kg, čija ukupna površina zauzima dva teniska terena. Svi ljudi imaju individualnu kompoziciju crevne flore. Mikrobiom sadrži skoro sav imunosistem, a danas postaje jasno da utiče i na psihu.

– Sastav i vrsta crevnih bakterija se razlikuju kod vitkih i gojaznih ljudi. U idealnom slučaju, odnos dobrih i loših bakterija u crevima je uravnotežen. Međutim, kod gojaznih ljudi taj odnos je promenjen u toj meri da im se u crevima može naći i hiljadu puta više loših bakterija. Njihov zadatak je da iskoriste hranu što efikasnije, pošto je to nekada bilo presudno za opstanak. Danas u vreme izobilja, prekomerna kolonizacija creva lošim bakterijama
predstavlja ogroman rizik od razvoja gojaznosti, dijabetesa i drugih bolesti – objašnjava Ana Lipovac.

Shutterstock  

Loše ili štetne bakterije vole šećer i masnoću, dakle, upravo sastojke brze hrane. Studije su pokazale da ljudi koji jedu mnogo slatkiša i vole „slasno i masno“, imaju veću želju za takvom hranom. Izgleda da su u stvari
bakterije te koje to traže. Iz tog ugla gledano, emocionalna glad nastaje pre u stomaku nego u glavi.

- S druge strane, korisne ili dobre bakterije hrane se onim što naš digestivni trakt ne vari, a to su: vlakna, otporne vrste skroba i sl. One vole povrće, a posebno: crni pirinač, bajat hleb i sve fermentisane namirnice. Mahunarke,
integralne žitarice i crna čokolada podstiču ne samo broj već i raznovrsnost bakterija. Naime, upravo je njihova raznolikost povezana sa zdravom crevnom florom, jer određene bolesti nastaju usled manjka pojedinih bakterijskih vrsta. Kada obezbedimo prevagu i raznolikost dobrih bakterija, dešava se sledeće: one otpuštaju masne kiseline kratkog lanca, koje su od izuzetnog značaja za zdravlje - naglašava naša gošća.

Shutterstock  

Prema njenim rečima, danas je naučno utvrđeno da sve dok se crevna flora ili mikrobiom ne dovede u red, nijedna dijeta za mršavljenje neće imati efekta.

Za sve nedoumice u vezi vaše ishrane za koje vam treba savet ili konsultacija, naša gošća biće vam na raspolaganju 26. decembra od 12 do 13 sati putem telefona 011/442-03-07.