ŠTA DA URADITE SA STAROM BROJANICOM? Sveštenik nam otkriva: Sve zavisi da li je za ukras ili molitvu

Mnogi kod kuće imaju brojanice koje ne koriste ili jednostavno ne nose. Sveštenik razrešava dilemu da li mogu da se bace.

Foto: Shutterstock

Brojanica je posebno ispletena narukvica koja se koristi za molitvu. Ona može da pomogne da misli ne odlutaju i da ostanete usmereni na sadržaj molitve. Mnogi kod kuće imaju pokidane, stare, ili brojanice koje prosto ne žele da nose i koriste. Najčešće završavaju u fiokama ili okačene u automobilu. Slična situacija je i sa ikonicama, krstićima u drugim predmetima koji se često kupuju kao suveniri.

Pitali smo sveštenika Jakova Stejića šta da uradimo sa brojanicom koja je pohabana ili koju više ne želimo da čuvamo.

"Kada su u pitanju brojanice veliki deo vernika ne shvata njihovu pravu namenu i obično ih koriste kao ukras na ruci. Neki misle da brojanice ne valja sam kupiti nego da vam neko mora pokloniti i slično. S obzirom na način na koji se koriste ukoliko ih više ne nosite zato što su pokidane ili imate novu, možete da je bacite ili stavite na retrovizor automobila - svakom na volju", naveo je sveštenik.

Ipak, kada se brojanica koristi na predviđen način, situacija je malo drugačija:

"Bitno da brojanice služe pre svega i samo za molitvu, Isusovu ili Bogorodičinu svejedno, koju vernik ponavlja određen broj puta i brojanica mu u tome pomaže da zna koliko je puta molitvu ponovio. Kada se takva brojanice pokida ili pohaba od upotrebe, spaljuje se", zaključio je sveštenik.

Kada ih kupujete, imajte u vidu njihovu namenu i trudite se da ne preterujete i ne gomilate ih poput nakita. Primarna funkcija brojanice je zasigurno nešto drugačija od one koju imaju modni detalji.

Pogledajte i priču o šam dudu, čuvaru Pećke patrijaršije.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Otac Predrag Popović  TikTok/o.predragpopovic

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.