DA LI ŽENA SME DA SE PRIČESTI DOK IMA MENSTRUACIJU: Vladika Grigorije razrešio dilemu koja muči mnoge

Čuveni vladika poziva se na sirijsku didaskaliju iz 4. veka.

Mateja Stanisavljevic/ATAImages

Episkop dizeldorfski i nemački, vladika Grigorije u jednom videu na svom Instagramu razrešio je dilemu na pitanje oko kojeg se dugo lome koplja: da li žene mogu da se pričeste dok imaju menstrualni ciklus.

"Više puta sam kao sveštenik dobio pitanje da li žene mogu da budu u crkvi, da se pričešćuju kada imaju menstrualni ciklus. Odgovor je: Mogu! Odgovor nije moj, nego sam ga našao u drevnoj didaskaliji Sirijskoj iz 4. veka u kojoj se jasno kaže da je Duh Sveti taj koga nosimo u sebi, koga smo dobili u našem telu na krštenju, koji nas privodi Hristu, koji nas uvodi u crkvu koji nas osvećuje i spasava. Duh nas vodi ka Hristu spasitelju. Dakle, nikakve telesne, prirodne nečistote, ne mogu da nas odvoje od Boga", rekao je Vladika Grigorije.

This browser does not support the video element.

vladika grigorije  Tiktok/vladikagrigorije

Za pristupanje ovoj svetoj tajni najvažniji je post i ispovest, ako sveštenik ne naloži drugačije, nakon kojeg se od duhovnika dobija (ili ne dobija) blagoslov za pričest.

Tokom Vaskršnjeg posta možete se pričestiti čak četiri puta u sedmici, a ako vam se slučajno desi da prekršite post, pročitajte savet sveštenika šta tada treba da radite.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

DA LI ĆE I SVEŠTENIKE ZAМЕNITI VEŠTAČKA INTELIGENCIJA?  Kurir TV

Tekst: Lepa&srećna / B.S.