ZA PRVU SLAVU U GODINI VEZUJU SE DVA NARODNA OBIČAJA: Ko je bio Sveti Ignjatije Bogonosac

Predanje kaže da je Stradao 106. godine, kada su ga rastrgli lavovi, koji nisu dirnuli jedino srce svetitelja, ispunjeno ljubavlju za Gospoda Isusa Hrista.

Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 2. januara slave Svetog Ignjatija Bogonosca, prvu slavu u godini i praznik svetitelja "koji je stalno u srcu i na usnama nosio ime Boga živoga".

Predanje kaže kako je Gospodpodučavajući svoje učenike smernosti, uzeo jedno dete i rekao: "Ko se ponizi kao dete ovo, onaj je najveći u Carstvu nebeskom". To dete bio je Ignjatije.

Kada je odrastao, Sveti Ignjatije bio je učenik Svetog Jovana Bogoslova, a kasnije episkop u Antiohiji. Prvi je uveo antifonski način pojanja u crkvi, pojanje za dve pevnice. U to vreme car Trajan je čuo za Svetog Ignjatija i pokušao da ga odvrati od vere savetima i pretnjama, čak mu je nudio i titulu senatora.

Foto: Profimedia  

Kako je Sveti Ignjatije odbio sve ponude cara, okovan je i bačen u rimsku arenu lavovima, koji su ga rastrgli 106. godine. Ohridski prolog kaže da lavovi nisu dirnuli jedino srce svetitelja, ispunjeno ljubavlju za Gospoda Isusa Hrista.

U našem narodu na ovaj dan se ne rade teški poslovi, a žene ne šiju i ne rade druge ručne poslove, već mese kolače za decu. Tu je i običaj povlačenja dece za uho, kako bi "što više porasli". Takođe, živina se hrani na poseban način - u krug, načinjen od položenog konopca, kako bi živina bolje napredovala.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Kako da dekorišete slavski hleb   Instagram/grateful_loaf

Tekst: Lepa&srećna/B.S.