SUTRA JE PREOBRAŽENJE: Za žene postoji važno pravilo, a ove 3 stvari nikako ne treba da radite

Sutra, 19. avgusta, pravoslavni vernici obeležavaju Preobraženje Gospodnje.

Shutterstock

Preobraženje Gospodnje je jedan od najvećih Hristovih praznika, kada, prema narodnom predanju, zorom počinju da se preobražavaju i gora i voda, najavljujući skoru jesen. Na Preobraženje se preobražava i list u gori i kamen u vodi, lišće počinje da žuti i opada, a voda postaje hladnija, pa nije za kupanje.

Prema rasprostranjenom verovanju, na Preobraženje ne valja spavati preko dana, jer ko tog dana odspava, preobraziće se, pa će cele godine biti dremljiv i krmeljiv. Nije dobro ni plakati na ovaj praznik, jer tako privlačimo neprijatna osećanja tokom cele godine, a ne valja ni da ljudi ceo dan provedu u kafani, da im ne pređe u naviku i da ne postanu zgubidani i raspikuće.

Shutterstock  

Veruje se i da se na veliki praznik Preobraženje i nebo, u gluvo doba noći, tri puta preobražava, a ko to vidi i drugom obelodani - izgubiće razum.

Prema starom običaju, devojke i žene na Preobraženje treba da započnu neki posao, kako bi im u narednom periodu sve išlo od ruke. Takođe, postoji i stari običaj da se na ovaj praznik beru lešnici koji se kasnije koriste kao prirodni lek.

Shutterstock  

U ponoć, veruje se, treba pogledati u nebo i pomoliti se za zdravlje i blagostanje.

Preobraženje uvek pada u vreme Gospojinskog posta. Zato je praznična trpeza obogaćena vinom i ribom. Grožđe se deli i na groblju za pokoj duša mrtvih. U crkvenim bogosluženjima praznuje se sedam dana, tokom kojih se pevaju pesme posvećene ovom jevanđelskom događaju.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

OBIČAJI ZA PRAZNIKE KOJI ĆE UNETI RADOST U VAŠ DOM! Vukašin Grozdanić vas upoznaje sa pričama i verovanjima uoči Božića!  Kurir televizija