OBIČAJI NA VELIKU GOSPOJINU: Evo šta žene nikako ne treba da rade, a šta će doneti zdravlje svima u kući

Sutra, u nedelju 28. avgusta, obeležava se veliki praznik - Velika Gospojina.

ATA Images/Antonio Ahel

Velika Gospojina ili Uspenje Presvete Bogorodice u crkvenom kalendaru obeležena je crvenim slovom. Proslavlja se svakog 28. avgusta po gregorijanskom kalendaru i jedan je od najvećih hrišćanskih praznika.

Ovaj praznik slavi se u pomen Presvete Bogorodice, tačnije dan Uspenja Presvete Bogorodice, kada je ona "predala svoj duh u ruke Spasitelja".

U Srbiji se ovaj praznik smatra danom svih žena i majki. Vernicima se preporučuje da na ovaj dan ne obavljaju kućne poslove, što naročito važi za žene.

Profimedia 

Na Veliku Gospojinu nije dobro ništa raditi rukama ili započinjati nov posao, a do današnjeg dana treba završtiti sve letnje poslove u polju.

Prema verovanju Srba, Presveta Bogorodica je zaštitnica bolesnih, pa su za Veliku Gospojinu mnogi bolesnici odvođeni na izvore lekovite vode da se umiju.

Veruje se i da bilje i trave koji su ubrani na ovaj dan imaju lekovita svojstva. Obično se beru borovnice i lekovite trave, a veruje se da će one doneti zdravlje i blagostanje svima u domu.

Shutterstock  

U nekim delovima Srbije veruje se i da boja sastrugana sa ikone Presvete Bogorodice, ako se popije pomešana sa vodom, leči mnoge ženske bolesti.

Na Veliku Gospojinu širom Srbije održavaju se vašari i sabori, a najpoznatiji i najveći je onaj u Novom Bečeju. Takođe, veliki broj crkava i manastira Srpske pravoslave crkve slavi ovaj praznik kao svoju slavu.

Izvor: Lepa&Srećna