Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priče iz Srbije

DANAS SLAVIMO ČASNE VERIGE: ovo su običaji, a evo šta nikako ne smete da radite na ovaj dan

Autor Marija Ivosh
Autor Marija Ivosh

Po narodnom verovanju, od Časnih veriga nastupaju blaže vremenske prilike...

Izvor: Foto: Youtube Printscreen

Na dan kada se obeležavaju Časne verige spominje se se sveti apostol Petar zbog čudesnog izbavljenja iz veriga u koje je bio okovan po naredbi cara Iroda.

Upravo zbog tog čudesnog izbavljenja veruje se da verige imaju veliku isceliteljsku moć. Takođe, u našem narodu postoji mnogo običaja vezanih za ovaj praznik, a jedno se čak vezuje i za našeg najvećeg svetitelja, Svetog Savu.

Narodno predanje kaže da je jednom i Sveti Sava bio okovan u verige pa je po oslobođenju, sačuvao verige i njima lečio. Jednom se, tako, susretne sa Svetim Petrom, i razmeni sa njim okove. Sava je Petru dao hladne, a Petar Savi vruće. Da nisu tako uradili, narodu bi leti bilo prevruće, a zimi prehladno.

Po narodnom verovanju, od Verižica (Verižnjaka, Časnih veriga) nastaje blaže vreme, jer Bog usijanim verigama počne da zagreva zemlju.

Povezane vesti

U Popovom polju Srbi na taj dan ne rade teže poslove, a žene poste. U Gornjoj Pčinji praznuju ovaj dan zbog grada. Na Kosovu i Metohiji praznuju Verige da ne bude kuge, stočari da stoka napreduje, i pre zore zahvate nenačetu vodu na izvoru i sa njom prskaju stoku. Ratari to isto rade sa žitom u košu, da bi zdravo izgurali zimu do kraja. Na ovaj dan zveri ne napadaju ljude, i ne šiju se odela. Ko nosi odelo koje je šiveno na Časne Verige, veruje se da će poginuti od groma.

Časne verige se proslavljaju 16. januara po starom julijanskom kalendaru, a 29. januara po gregorijanskom kalendaru.

Izvor: Opanak

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...