Božićni post ustanovljen je kao četrdesetodnevni post na saboru 1166. godine i predstavlja pripremu za veliki praznik Hristovog rođenja. Post ima za cilj udaljenje od svega što vodi grehu, ali ne mora biti za sve isti - zavisi od uzrasta, zanimanja i stanja tela pravoslavnog vernika. Duhovnik može da izvrši izmene i odredi drugačiju meru uzdržavanja, kao i da vas razreši od posta.

Božićni post počinje 28. novembra 2020. godine i traje do 6. januara 2021. godine, a tokom njega se strogo posti ponedeljkom, sredom i petkom. Tada se posti na vodi. Utorkom i četvrtkom se razrešava na ulje i vino. Subotom i nedeljom jedu se i jela sa ribom.

Predlažemo vam nekoliko jednostavnih, zdravih i ukusnih jela za post na ulju!

Posna čorba od kiselog kupusa
Shutterstock  

OBIČNA POSNA ČORBA OD KISELOG KUPUSA: ukusno toplo predjelo za post ili dijetu (RECEPT)

Dijetalno toplo predjelo - čorba od kiselog kupusa se sprema vrlo lako!

Uputstvo za pripremu pogledajte OVDE.

bozicni post recepti prva nedelja ulje voda suhojedenje
Shutterstock  

POSNA PUNJENA PAPRIKA: staro srpsko jelo za post na ulju ili vodi (RECEPT)

Najjednostavnije je spremiti je na ulju, a kad je spremate za post na vodi, treba uneti neke izmene - pogledajte napomene OVDE.

Dinstani krompir sa spanaćem
Shutterstock  

PROVEREN RECEPT ZA POSNI RUČAK: dinstani krompir sa spanaćem (RECEPT)

Kombinacija krompira i spanaća odlična je i kao prilog uz meso ili ribu, ali može biti i lak ručak za dane posta. Recept pogledajte OVDE.

Ukoliko u prvoj nedelji Vavedenje (4. decembar) padne u radni dan, razrešava se na ribu.

Prva nedelja Božićnog posta završava se u mnogim krajevima Srbije primanjem svete tajne pričešća. Paroh vernike podseća da se svrha posta ne može postići ako se ne uzdrže od loših misli, reči i dela. Ovo je prva nedelja Božićnog posta i za Rusku pravoslavnu crkvu, Jerusalimsku patrijaršiju i Svetu Goru. 

Kada su dani posta razrešeni na ribu, predlažemo neke od sledećih recepata. 

Pečeni šaran u rerni
Shutterstock  

PEČENI ŠARAN U RERNI SA POVRĆEM: riblje šnicle u rerni sa belim vinom (RECEPT)

Ovo jelo je odlično i sa pastrmkom, u tom slučaju koristite filete i odmerite količinu prema broju osoba na ručku.

Recept pogledajte OVDE.

Riblja čorba
Shutterstock  

NAJBOLJI RECEPT ZA RIBLJU ČORBU (POSNA JELA)

Pazite! Riblja čorba se nikad ne meša da se komadi ribe ne bi raspali.

Recept pročitajte OVDE.

bozicni post recepti prva nedelja ulje voda suhojedenje
Shutterstock  

MANASTIRSKA JELA S RIBOM: Riblji bećarac (POST + RECEPT)

Zapečeni bećarac sa lukom, paprikom i paradajzom - pikantan obrok za vreme posta.

Recept pročitajte OVDE.

Druga i treća nedelja poste se na isti način, odnosno na vodi ponedeljkom, sredom i petkom, a utorkom i četvrtkom na ulju i vinu. Subota i nedelja razrešava se na ribu.

Poslednja nedelja posti se strogo, bez ribe i ulja, a na Badnji dan je najstroži post. 

ZA DANE POSTA NA VODI, PREDLAŽEMO SLEDEĆE RECEPTE!

P
Shutterstock  

POSNA KISELA ČORBA OD ZELJA: zdravo čorbasto jelo bez mesa (RECEPT)

Jednostavna, zasitna čorbica biće lak ručak uz dobar hleb i svežu salatu. Recept pogledajte OVDE.

Posna pita sa pečurkama
Shutterstock  

Posna pita sa pečurkama može se spremiti i bez ulja. Biće potrebno samo malo više strpljenja i veštine, pročitajte recept OVDE

bozicni post recepti prva nedelja ulje voda suhojedenje
Shutterstock  

ZDRAV DORUČAK ZA POST NA VODI: slatko kuvano žito (RECEPT)

Mada ga najčešće pripremamo za razne svečane prilike, zaboravljamo da žito može biti i svakodnevna hrana. Evo kako da ga pripremite za doručak - recept pogledajte OVDE.

Inače, strožijim postom smatra se Hilandarski post, koji traje takođe 40 dana, ali se posti isključivo na vodi, osim subotom, nedeljom i praznicima kada je razrešen post na ulju. Ovaj post sprovode supružnici koji se obrate manastiru s molbom da im se pomogne jer nemaju dece.

Crkva odobrava i lični ili zavetni post - kada vernik posti radi jačanja svoje pobožnosti ili radi zavetovanja nekom od svetih. O tome vernik treba da se posavetuje sa nadležnim parohom i da postupa po njegovim savetima.

Suhojedenje je kada verni poste tako što uzimaju suvu hranu ili samo hleb i vodu i to jedanput na dan. Najstroži post je potpuno uzdržavanje od svake vrste jela i pića (čak i vode).

Izvor: Lepa&Srećna