Koje sobne biljke su opasne za decu i kućne ljubimce: Budite oprezni sa ovim zelenilom u domu

Koje su otrovne sobne biljke? Pročitajte!

Shutterstock

Mnoge biljke su toksične, mada to često važi samo za velike količine, ali ako to važi za sobno zelenilo, verovatno ćete želeti da dobro razmislite pre nego što ih unesete u dom.

Naročito treba da budete oprezni ako imate malu decu ili kućne ljubimce, jer njihovo ponašanje nije tako lako kontrolisati. Sa druge strane, možda će biti dovoljno samo da neke biljke podignete na visinu, van njihovog domašaja ili da ih smestite u posebnu prostoriju ako ih baš toliko želite.

Difenbahija

Ova popularna tropska biljka, koja se ponekad naziva i "leopard ljiljan" ima osobine koje je čine blago toksičnom za ljude i ljubimce. "Ova uobičajena sobna biljka, koja se često može naći u lokalnim vrtnim centrima, sadrži kalcijum oksalat", kaže Kristal Duran, stručnjak za sobne biljke.

Shuterstock 

"Kada se biljkom rukuje bez rukavica, ovaj kalcijum može da iritira kožu i izazove osećaj peckanja, sličan ujedu pčele. Konzumacija ove biljke može izazvati ozbiljne simptome, od kojih su najteži plikovi u ustima, dijareja, respiratorna insuficijencija, gubitak govora pa i smrt."

Božićna zvezda

Klasična praznična biljka može izgledati prelepo, ali je bolje da izaberete veštačku verziju ako imate ljubimce ili sasvim malu decu koji bi mogli da je grickaju iz radoznalosti. "Božićne zvezde imaju mlečnu supstancu poznatu kao lateks u svojim listovima i stabljikama,“ kaže Kristal.

Shutterstock  

"Ovo može izazvati iritaciju kože i osećaj pečenja u ustima ako se proguta, iako retko bude fatalno." Ako bi ova tečnost prsnula u oči, to bi moglo da izazove veoma jaku iritaciju.

Filodendroni

Jedna od najčešćih sobnih biljaka, filodendroni dolaze u mnogim varijantama, što ih čini popularnim izborom i za početnike i za iskusne uzgajivače. Ipak, stručnjaci savetuju da budete pažljivi kada odlučujete da li ćete uneti ovu biljku u svoj dom. "Filodendron je još jedna biljka koja sadrži kalcijum oksalat", objašnjava Kristal.

Shutterstock  

"Kalcijum oksalat deluje kao mala igla. Ako se biljka proguta, ovaj sastojak izaziva iritaciju usta i oticanje - često ne i fatalno, ali bolje je biti na sigurnom." Takođe, dodaje da rukovanje biljkom i dobijanje soka na koži može izazvati iritaciju kože.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Sobne biljke koje cvetaju  TikTok/emlilivingherbestlife