Sobne biljke s kojima nema mnogo posla: Izgledaju fantastično, a godinama budu u istoj saksiji

Presađivanje u nove saksije je neophodno za mnoge sobne biljke, a mi vam predlažemo i one s kojima nema tako mnogo posla!

Foto: Shutterstock

Da li ste i vi među onima koji zaborave da presade svoje sobne biljke u novu saksiju? Brojne obaveze, užurban tempo života, želja da se odmorimo - sve nam to odnosi dosta vremena, a onda se trgnete kad vidite da vaše zelene "lepotice" tavore i usporeno rastu.

Ako je, pritom, i lišće počelo da poprima žućkastu boju, moguće je da je korenje stisnuto tako da nema više pravilnog razvoja i rasta. Da biste izbegli ovakvu situaciju, birajte biljke koje ne traže često presađivanje, naprotiv, prija im da malo manje prostora za rast korena.

Hlorofitum je jedna od najlakših biljaka za gajenje i može da godinama lepo uspeva u istoj saksiji. Možete da ih zasadite i u plitke posude neobičnog dizajna pa ćete dobiti zaista jedinstven ukras u domu. Čak i u maloj saksiji, hlorofitum neprekidno izbacuje izdanke koje možete da ostaviti kao dodatni detalj ili odvojiti od matične biljke i zasaditi u odvojenu posudu.

Shutterstock  

Afričke ljubičice, takođe, vole da budu u tesnoj saksiji. Većina standardnih ljubičica biće sasvim zadovoljna u posudi prečnika 10cm. Kada budu želele veću, to će pokazati time što prestaju da cvetaju. Drugi znak je puštanje dugih izdanaka, koje treba spustiti u zemlju kad je budete presađivali.

Shutterstock  

Žad biljka, takođe, ne zahteva često presađivanje i spada u one sukulente koji sporije rastu. Zato nema potrebe da planirate veću saksiju sve dok ne primetite da se zemlja suviše brzo osuši kad biljku zalijete. To će biti znak da je voda samo prođe kroz saksiju, a korenje nema mogućnosti da apsorbuje vodu i hranljive materije.

Shutterstock  

 Pročitajte i 

BONUS VIDEO: