Ako patite od alergija, ove sobne biljke su "zabranjene": Ne unosite ih u kuću, jer ćete kijati po ceo dan

Pripremite se za kijanje i curenje nosa ako unesete ove sobne biljke u dom, a patite od alergija.

Shutterstock

Ako patite od alergija, već vam je dosta muka koje donose prelazni periodi kao što su proleće i jesen. U proleće polen, u jesen ambrozija zagorčavaju vam život i samo se zatvarate u kuću ne bi li vam bilo lakše.

Međutim, i u kući možda vrebaju alergeni. Mnoge sobne biljke mogu da iritiraju one koji su osetljivi na spore, prašinu, polen i slično. Da biste bili sigurni, ove biljke treba da izbegavate ako želite da dom prilagodite svima koji pate od alergija.

Paprati

"Ako ste alergični na spore, paprati nisu biljke za vas", objašnjava Lisa Eldred Štajnkof, autorka bloga "Guru za sobne biljke. "Mnoge paprati imaju mnogo spora koje prekrivaju sve oko sebe tankim slojem poput najfinije prašine. Ove spore mogu da izazivaju simptome slične onima koje uzrokuje polen. Takođe, kontakt s listovima paprati može da izazove dermatitis kod onih sa osetljivom kožom.

Afričke ljubičice

Omiljene u Srbiji, afričke ljubičice mogu biti problem za alergičare. "Dva glavna uzroka alergija kod afričkih ljubičica su njihovi ‘pufnasti’ listovi i cvetovi puni polena", kaže stručnjak Kristal Duran.

Shutterstock  

"Listovi zadržavaju čestice prašine, a polen iz cvetova može da iritira osobe sa alergijama."

Engleski bršljan

"Falkarinol, supstanca koju sadrži bršljan, može da izazove iritaciju kože, pa čak i plikove", objašnjava Lisa. Ona preporučuje da uvek nosite rukavice kada radite sa bršljanom i da biljku postavite negde gde nema verovatnoće da će je neko dodirivati.

Shutterstock  

Fikus bendžamin

Osobe koje pate od astme ili problema sa disanjem treba da izbegavaju fikus bendžamin, jer čestice sa lišća i stabla,kao i sok, mogu da izazovu širok spektar reakcija, uključujući iritaciju kože i probleme sa disanjem. Dugotrajna izloženost čak može izazvati simptome kod onih koji obično nisu alergični.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

KAKO SE PRESAĐUJE CVEĆE  Instagram/jedynytakidomek